Spatii verzi nou create care pot capta si purifica apa de ploaie in timp ce ofera beneficii ecosistemice si recreative sunt solutiile cercetatoriilor de la MIT (The Massachusetts Institute of Technology).

Inundațiile, în creștere din cauza schimbărilor climatice, pot devasta zonele urbane și pot avea ca rezultat reparații scurse, costisitoare. Orașele au nevoie urgentă de noi strategii pentru a gestiona afluxul de ape pluviale. O echipă interdisciplinară de ingineri și planificatori urbani de la MIT a dezvoltat acum o soluție: zonele umede multifuncționale de apă dulce și iazurile care integrează fără probleme controlul și curățarea apelor pluviale cu beneficii ecologice și recreative.

Inundațiile în zonele urbane sunt exacerbate de infrastructura urbană, deoarece multe dintre ecosistemele naturale care ar absorbi precipitațiile au fost înlocuite cu trotuar, ceea ce limitează foarte mult capacitatea de infiltrare a unei zone. Aceasta menține apariția apelor pluviale la suprafață, unde preia toate tipurile de poluanți – gunoaie, metale grele, substanțe chimice industriale – care sunt transportate în cele din urmă în corpurile de apă din apropiere, adesea incluzând alimentarea locală cu apă.

Sistemele naturale de gestionare a apelor pluviale – spații verzi create – devin din ce în ce mai populare opțiuni pentru orașe, în parte datorită accesibilității acestora. Terenurile umede ale echipei MIT au fost proiectate pentru a fi mult mai eficiente decât modelele existente, cum ar fi bazinele simple și serpentinele, la controlul circulației apei și la purificarea apelor pluviale, oferind în același timp beneficii ecosistemice și recreative.

Echipa MIT a publicat detaliile studiului lor într-un raport disponibil gratuit, “Ghidul de proiectare pentru zonele umede urbane umede”, în speranța că orașele vor adopta această abordare. Raportul se bazează pe doi ani de cercetare finanțat printr-o finanțare de semințe de la laboratorul mondial al apelor și securității alimentare Abdul Latif Jameel (J-WAFS) al MIT și susținută în continuare de Centrul pentru Urbanism Avansat (LCAU) Norman B.

Proiectele, care prezintă o serie de insule cluster, sunt modulare și scalabile, astfel încât acestea pot fi adaptate pentru a se potrivi nevoilor și resurselor diverselor setări urbane.

Pentru a dezvolta liniile directoare, cercetătorii din Laboratorul de Mecanică a Fluidelor de Mediu au testat mai mult de 30 de modele diferite de sisteme umede. Ei au monitorizat circulația apei prin modele sculptate pentru a determina ce topografie a fost cea mai eficientă în încetinirea apelor pluviale și distribuirea uniformă a fluxului lor, pentru a permite cel mai bine procesele naturale care curăță apa poluanților. Această strategie cuprinzătoare de testare a condus la desene și modele bazate pe grupuri de insule raționalizate plasate aproape împreună în apropierea adăposturilor umede.

Controlul mișcării apei astfel încât să persiste în zona umedă este crucială pentru a da timpului ecosistemului pentru a îmbunătăți calitatea apei. Terasele umede purifică apa printr-o combinație de procese biologice și chimice, incluzând timpul contaminanților să se stabilească din apă. Suprafața vegetației umede este un alt filtru bun, deoarece suprafețele plantelor și biofilmele pe care le susțin sunt foarte eficiente în captarea poluanților și a nutrienților în exces.
sursa:http://web.mit.edu/