Trăim într-o lume care se schimbă foarte rapid iar unele evenimente neprevăzute ajută la accelerarea scestei schimbări, timpul în acest moment parcă nu mai are răbdare. Un eveniment neașteptat cu impact imens a fost și este pandemia de COVID-19. Odată cu obligația corporațiilor de a muta lucrul remote foarte multe oportunități au început să apară. Devenind o normalitate lucrul de acasă, corporatiștii și-au întreptat atenția către proiecte și clienți din afara Romaniei devenind freelanceri.

Freelancingul este un stil de viață care vine cu foarte multe avantaje, printre acestea pot fi enumerate urmatoarele:
– Calătoritul, ca și freelancer poți să lucrezi de oriunde și să îți faci programul
– Poți petrece mai mult timp liber cu familia
– Veniturile financiare sunt mai mari deoarece lucrezi direct cu clienții și îți negociezi ratele
– Poți alege cu cine să lucrezi și la ce proiecte să lucrezi
– Iți creezi propriul brand pe care îl promovezi, te promovezi ca si brand
– Culegi roadele muncii și rezultatele
– Avantaje fiscale, un freelancer plăteste undeva la 10% taxe și impozite la stat din caștiguri comporativ cu un angajat clasic care plăteste în jur de 35-45% taxe la stat.
Aceste avantaje au fost extrase din platforma: we are hiring top freelancers

Când poți încerca să devii freelancer?
Experiența și abilitățile sunt cele mai importante în freelancing. Cei mai mulți corporatiști fac tranziția către freelancing după ce au minim 3 ani de experiență în domeniu. Mulți aleg să devină freelanceri pentru că doresc să își dubleze sau chiar tripleze veniturile. Freelancingul este primul pas spre antreprenoriat. Odată cu specializarea într-un anumit domeniu, freelancerii reusesc sa cunoască clienții foarte bine și vin cu cele mai bune soluții. Astfel unii reusesc să construiască produse care să rezolve probleme clienților într-un mod automat la costuri reduse devenint lideri în domeniu și pe piață.

Cum reușeste un freelancer să plătescă mai puține taxe și impozite la stat?
Ca să poți fi freelancer și să lucrezi cu clienți direcți trebui sa îți creezi un PFA sau chiar un SRL, depinde de preferințe. Pe un PFA o să plătești taxe aferente salariului minim pe economie iar pe un SRL poți să lucrezi ca și administrator și să plătești taxe de 5% în momentul când scoți banii din firmă. Pe langă taxele pe dividente, la un SRL se mai plăteste un contabil în fiecare lună care are un comision de aproximativ 50 euro. Comisionul pentru contabilitate poate fi mai mare, dar acest comision este în funcție de numarul facturilor lunare. De exemplu dacă într-o lună ai peste 100 de documente și facturi atunci comisionul contabilului poate fi mai mare de 50 euro pe lună.

Problemele cu care se confruntă un freelancer:
– Găsirea constant a clientilor de calitate
– Câștigarea încrederii clienților pentru a putea semna contractul
Cei mai mulți freelanceri lucrează cu startupuri din țari precum Germania, Olanda, Franța, Germania și UK.
Sunt foarte puțini freelanceri care lucreaza cu țări din afara Europei, foarte multe oportunități se pierd din cauza „încrederii”. Firmele cu un buget puternic din USA nu au încredere în persoanele din afara Americii și aleg sa lucreze autohton.

Unde găsim clienți ca și freelanceri?
– Pe platformele închise precum we are hiring
– Pe Linkedin
– Pe platforma Meetup

Cel mai important aspect în freelancing este prezența online, un freelancer de success trebuie să atragă clienți pentru a putea negocia rate cât mai bune și pentru a avea în mod constant de lucru.