Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov – alături de Centrul Național Cyberint, Universitatea „Transilvania” Brașov, Atos Convergence Creators SRL și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru au lansat ieri, la Centrul CATTIA din Brașov, un proiect inedit pentru Regiunea Centru. Este vorba de primul Cyber HUB – pe scurt Bv-CyH – care își propune să consolideze ecosistemul de inovare în domeniul securității cibernetice, prin crearea unui hub regional ce reunește un pol de competențe în acest domeniu, țintind către un impact regional, național și european.

La eveniment au participat președintele CJ Brașov – Adrian Veștea, primarul municipiului Brașov – Allen Coliban, rectorul Universității ”Transilvania” – Ioan Vasile Abrudan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Ciprian Teleman, directorul general ADR Centru – Simion Crețu și peste 50 de invitați.

Lansarea unui acestui HUB în domeniul securității cibernetice va implica resurse comune ale membrilor fondatori și a altor parteneri strategici, pe trei direcții de acțiune principale: educație, organizarea de evenimente de conștientizare și inovare. Componenta de educație și conștientizare se va axa pe următoarele categorii de utilizatori: învățământ gimnazial, preuniversitar și universitar, precum și către profesioniștii IT&C. Demersurile de conștientizare se vor concentra asupra angajaților din instituții publice, operatori de infrastructuri critice, companii și alți potențiali beneficiari cheie. Evenimentele propuse vor fi dedicate securității cibernetice, constând în competiții, exerciții dedicate, conferințe, punerea la dispoziție a unei infrastructuri dedicate. Ecosistemul de inovare va cuprinde programe de mentorat, incubare, accelerare afaceri specializate și Start-up-uri de profil.

Misiunea asumată de ”Bv-CyH” este să creeze un ecosistem în domeniul securității cibernetice și al tehnologiilor avansate, bazat pe utilizarea resurselor comune ale membrilor fondatori și pe atragerea și implicarea partenerilor strategici. Membri fondatori ai Cyber Hub din Brașov sunt Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Centrul Național ”Cyberint” al SRI, Universitatea ”Transilvania” și compania ATOS Convergence Creators SRL. Aceste organizații speră să faciliteze eficient colaborarea  pentru inovare în domeniul securității cibernetice, pentru ca acest hub regional să devină un pol de competență în domeniu.

   ”Digitalizarea este o temă centrală în această perioadă de distanțare și de alterare a vechilor modele de interacțiune. Transformarea digitală avansează foarte rapid și aduce în prim plan un element esențial în buna funcționare a sistemelor, respectiv securitatea cibernetică, pentru a identifica și a înlătura riscurile implicate de utilizarea dispozitivelor și rețelelor informatice.

Pentru noi, ADR Centru, digitalizarea și securitatea cibernetică reprezintă priorități regionale de maximă importanță, tratate ca atare în viitorul Program Operațional Regional 2021-2027, pe care îl vom coordona în calitate de Autoritate de Management. Astfel, în următorii ani vom sprijini financiar structurarea de comunități digitale prin Axa Prioritară 2 – ”O regiune digitală”, unde vom avea un buget de peste 116 milioane euro pentru o regiune inteligentă, ce poate fi realizată prin intervenții de tip smart-city și digitalizarea serviciilor publice. Prin investițiile propuse de noi și partenerii noștri în viitorul POR 2021-2027 al Regiunii Centru se prevede dezvoltarea serviciilor publice digitale si interoperabilitatea acestora in vederea îmbunătățirii interacțiunii cu cetățenii si mediul economic, dar in același timp si pentru îmbunătățirea activității administrațiilor prin eficientizarea luării deciziilor. De asemenea, tot prin viitorul POR 2021-2027 se propun investiții care sa determine creșterea gradului de digitalizare în întreprinderile din regiune – adoptare soluții digitale avansate pentru producție şi administrarea afacerilor.

Un centru de educație și inovare în domeniul securității cibernetice la Brașov nu poate fi decât un mare avantaj pentru întreaga Regiune Centru, pentru a crește încrederea viitorilor utilizatori, fie ei cetățeni, turiști, parteneri, clienți sau furnizori în sistemele informatice”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, în cadrul participării sale la evenimentul de lansare al Cyber HUB Brașov.

Context

În premieră, după Brexit, România va găzdui o agenție europeană, respectiv „Centrul European pentru Securitate Cibernetică” (Cyber-UE), care va avea sediul în București și care se va ocupa de siguranța cibernetică pentru toate statele membre. Șapte orașe europene au fost în cursa pentru a găzdui sediul Centrului European de Securitate Cibernetică. Pe lângă București, s-au mai înscris Bruxelles, Munchen, Vilnius, Varșovia, Leon și Luxemburg. Acesta este un succes diplomatic excepțional al României, obținut la sfârșitul anului trecut și reprezintă o oportunitate de a contribui la securitatea cibernetică a tuturor statelor membre UE, stimulând cercetarea și inovarea în domeniu.

Din punct de vedere al puterii de procesare și al costurilor aferente, România are cel mai ieftin internet broadband din UE. La nivel mondial, cele mai ieftine pachete de internet broadband se găsesc în acest moment în Ucraina, iar România se situează pe locul 10, cu un preț mediu de 10,59 de dolari pe lună. Țara noastră este totuși campioană mondială conform altui criteriu: costul pe megabit pe secundă (Mbps) este de numai 0,02 dolari (10 bani), în acest clasament România fiind urmată de Macao, Saint Martin, Polonia, Reunion și Singapore. Pe de altă parte, conform Indicelui economiei și societății digitale (DESI) 2020, dat publicității de Comisia Europeană în iunie 2020, România ocupă locul 26, penultimul din UE. Acest indice monitorizează performanțele digitale globale din Europa și urmărește progresele înregistrate de țările UE în ceea ce privește competitivitatea digitală. Indicele DESI pentru anul acesta arată că s-au înregistrat progrese în toate statele membre și în toate domeniile-cheie evaluate în cadrul indicelui. În esență, asta înseamnă că doar unul din 10 români folosește internetul pentru interacțiunea cu autoritățile publice, spre deosebire de nivelul UE, unde ponderea acestui indicator este de patru ori mai mare.

Nu în ultimul rând, trebuie subliniat faptul că o trăsătură importantă a transformării digitale, este cooperarea, sub forma interoperabilității și interconectării bazelor de date și a sistemelor. Prin urmare, încrederea în posibilitățile mereu în creștere ale sistemelor informatice și cooperarea sunt însăși fundamentele societății digitale, pe care sperăm că le va promova și noul Cyber Hub de la Brașov.

Din punct de vedere funcțional Bv-CyH colaborează deja cu următoarele companii de profil pentru susținerea ofertei educaționale și de evenimente dedicate: Orange România, Bit Sentinel, Palo Alto Networks Romania și CISCO România, fiind în discuții și cu alte companii.

Odată cu inaugurarea Cyber HUB Brașov, va fi lansată o platformă web care să cuprindă toate informațiile relevante și care să faciliteze promovarea funcționalităților acestuia. Totodată, vor fi făcute publice primele programe educaționale de profil și anunțate primele evenimente organizate sub egida Bv-CyH în parteneriat cu companiile de profil.