Prima jumatate a anului confirma relansarea economiei, iar realizarile Bancii Transilvania din prima jumatate a anului arata ca BT si-a continuat rolul de sustinator al dezvoltarii economice a Romaniei si al romanilor. Banca a finantat consistent atat populatia, cat si companiile, a crescut volumul operatiunilor si a generat valoare pentru clientii si actionarii sai. Pe langa activitatea dedicata clientilor, Banca Transilvania a continuat sa contribuie la consolidarea sectorului bancar din Romania si a semnat in cursul primului semestru al anului angajamentul ferm de achizitie a Idea::Bank si a companiilor din Grupul Idea Romania.

„Este o perioada de relansare a Romaniei, iar Banca Transilvania a contribuit din nou, crescand finantarile si volumul operatiunilor peste media pietei. Suntem banca romanilor, procesam un volum de operatiuni vital pentru economie si avem peste 7 milioane de romani actionari directi si indirecti. Suntem optimisti in legatura cu dezvoltarea economiei si a tarii, asa incat punem umarul la continuarea cresterii lor si la reducerea decalajelor fata de Vestul Europei” – declara Ömer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

In calitate de cetatean corporate, Banca Transilvania a contribuit in ultimii cinci ani la bugetul de stat cu taxe si impozite de peste 2,7 miliarde de lei, direct si indirect, din care 712 milioane lei au fost in 2020. Totodata, BT ramane una dintre cele mai implicate companii in comunitate, cu donatii de aproape 15 milioane de lei facute in prima jumatate a anului.

Rezultatele financiare la 30 iunie 2021
Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la 115,3 miliarde lei la finalul semestrului intai din acest an, creditele crescand pana la 44,4 miliarde lei. Depozitele clientilor au ajuns la 97,2 miliarde lei, din care 65,9 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 31,3 miliarde lei, ale persoanelor juridice. Eficienta operationala a bancii se pastreaza la nivel confortabil si este de 46,7%. Profitul netconsolidat al Grupului BT este de 1.015,5 milioane lei, din care cel al bancii este de 901 milioane lei. Subsidiarele si participatiile de capital au contribuit cu peste 114 milioane lei la profitabilitatea Grupului BT.

Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 3,47% la 30 iunie 2021. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 148%. Solvabilitatea bancii fara profitul primelor sase luni din acest an este de 21,83%, iar cu profitul inclus este de 23,54%.

Costul riscului pe perioada primului semestru din 2021 a fost de 0,5%. In sase luni din 2021, soldul provizioanelor a crescut cu 9,2% ajungand la 3,485 milioane lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2020 (3,190 milioane lei).

Finantarea si sustinerea romanilor in primele sase luni

  • In perioada ianuarie – iunie a.c. Banca Transilvania a acordat peste 114.000 de imprumuturi companiilor si persoanelor fizice. Cele pentru companii sunt in valoare de 4,8 miliarde lei. Banca are aproximativ 3,14 milioane de clienti retail, aproape 360.000 de clienti IMM & Micro si aproximativ 11.000 de clienti corporate.
  • In 2021, BT continua sa fie un partener relevant in programele guvernamentale si in alte programe europene, acordand in primul semestru credite in valoare de peste 560 milioane de lei prin programele IMM Invest si AGRO IMM Invest, respectiv 648 milioane de lei prin programele cu garantii si fonduri europene.
  • BT are peste 2,3 milioane de clienti unici digitalizati, ceea ce reprezinta 67% din clientii activi. Acesta este unul dintre indicatorii pe care BT ii urmareste constant, reflectand gradul de digitalizare a bancii. Acesti clienti – persoane fizice si companii – folosesc cel putin una dintre solutiile digitale ale bancii – aplicatii, Internet Banking sau Mobile Banking.
  • Banca a ajuns la peste 1,7 milioane de carduri unice in wallet-urile BT Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay si Garmin Pay, iar numarul platilor cu telefonul a crescut de 3 ori in semestrul I 2021 fata de semestrul I 2020, ajungand la 27 milioane.
  • Din cele peste 1.700 de ATM-uri BT, 560 sunt multifunctionale (BT Express Plus), prin care se poate face self-banking – de la depuneri de numerar in lei si valuta, la schimb valutar si retrageri de numerar contactless.