Prețul unora dintre materialele de construcții s-a dublat din noiembrie încoace, iar în total creșterea de prețuri a fost de 40-50%, ceea ce a afectat major domeniul construcțiilor din România, a declarat Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), în cadrul #2021 CONSTRUCTION SUMMIT, organizat de Newsweek România.

„Este o situație inedită, care tinde să influențeze nu doar constructorii, ci tot ce înseamnă implicare investițională în România, în viitor.

Această creștere este o consecință clară a pandemiei. A început în noiembrie, am crezut că e de moment, nu foarte mare. Dar, după o ușoară stagnare în decembrie și ianuarie, normale, au crescut din nou, la un nivel nemaiîntâlnit, în februarie.

În mai, s-a înregistrat vârful”, a explicat președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții.

Prețul unui container, de la 3.000 la 8.000 de euro

Cristian Erbașu a menționat că, în ultimele săptămâni, pe piață materialelor de construcții s-a înregistrat o liniștire, iar pe unele materiale chiar o scădere, nu foarte mare, a prețurilor.

„A fost mai mult decât dublare pentru anumite materiale. Per total, creșterea e de 40-50%. Cum materialele reprezintă în orice construcție circa 40-50% din investiție, impactul asupra proiectelor a fost deci de 20-25%.

Problema este că în România se produc puține materiale de construcții. Majoritatea vin de afară. Prin urmare, la creșterea mondială, se adaugă raportul leu-euro, plus inflația, care au dus la această creștere”, a menționat președintele (FPSC), în cadrul #2021 CONSTRUCTION SUMMIT, organizat de Newsweek România.

Cristian Erbașu a indicat pandemia de coronavirus drept cauză pentru această situație, pentru că unii producători au oprit sau diminuat producția.

De asemenea,, transporturile s-au scumpit foarte mult, de la 3.000 de euro pentru un container transportat pe mare, la 8.000 de euro.

„Dar nu doar că sunt mai scumpe materialele de construcție, ci vin și greu, după 3-6 luni. Constructorii așteaptă cu programare.

Prin urmare, antreprenorii nu pot îndeplini obligațiile contractuale, nnici ca termen de execuție, nici financiar, pentru că nici un contract nu acoperă o creștere de costuri așa mare, de 20-25%. Majoritatea acoperă o creștere de 10%.

Prin urmare, contractele pe care le avem în derulare sunt în blocaj, din partea noastră, cât și a beneficiarilor, care nu au soluții pentru a rezolva problema nici legal, nici financiar, pentru că nu au bugete așa mari chiar și în cazul celor care au clauze de actualizare a prețurilor”, a menționat președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții.

Probleme mari și cu forța de muncă

Cristian Erbașu a afirmat că, totuși, situația actuală este temporară, iar piața se va liniști în viitorul apropiat.

„Chiar dacă suntem într-o piață instabilă, în care bursele au explodat pe materiile prime, pe resursele naturale, pe viitor se vor așeza. Nu ne așteptăm să scadă prețurile, pentru că va fi o inflație mondială, din cauza banilor aruncați în piață pentru a salva economiile.

Va fi o plafonare și poate se va topi componenta de speculă care apare în astfel de situații.

De exemplu, prețul fierului are un impact major în construcții. La fier vechi, a scăzut deja la 50 de dolari pe tonă, o scădere care se va simți la 60 de zile pe fierul nou”, a precizat președintele (FPSC), în cadrul #2021 CONSTRUCTION SUMMIT, organizat de Newsweek România.

Mai mult, o dată cu relaxarea restricțiilor, spre sfârșitul anului, producția va începe să crească, fabricile să se redeschidă și oferta de materiale de construcții va ajunge la nivelul de dinainte de pandemie.

Dar, după ce se va rezolva criza prețurilor, domeniul construcțiilor se va lovi de o altă criză.

„Pe la anul, revine criza forței de muncă, extrem de puternic și cu costuri din ce în ce mai mari. Deja o simțim.

Avem tot mai multe proiecte, dar prea puțini oameni cu care să lucrăm. Nu avem cu cine să le facem. Iar criza va reveni în 2023 și mai dur, o dată cu începerea lucrărilor din Planul Național de Redresare și Reziliență”, a menționat Cristian Erbașu.

Firmele mici, cele mai lovite

Problema e și mai mare pentru IMM-urile care au contracte mici, sub un an de zile. La acestea, s-a luat în calcul doar inflația de 2-3% și nu au clauze de ajustare a valorii proiectelor. Acum situația e diferită, dar nu au posibilitatea de actualizare, a avertizat președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții.

„E nevoie de o decizie politică prin care guvernul sau parlamentul să vină cu o lege sau ordonanță pentru a rezolva problema. Cu legislația în vigoare, nu se pot actualiza prețurile în raport cu situația actuală de creștere.

Sper să găsim o soluție cu ministerele implicate. Dar reacțiile politicului de până acum nu sunt foarte mari, dar dacă vrem să continuăm optim, trebuie să se cunoască atent la acest aspect”, a declarat Cristian Erbașu, președintele (FPSC), în cadrul #2021 CONSTRUCTION SUMMIT, organizat de Newsweek România.

Good News a fost partener media al evenimentului.