Un nou studiu condus de cercetatorii de la Harvard Medical School de la Brigham si Womens Hospital foloseste puterea de editare a genei pentru a face un pas critic spre folosirea celulelor canceroase pentru a distruge cancerul. Echipa raporteaza rezultate promitatoare in modele preclinice pe mai multe tipuri de celule canceroase, stabilind o cale potential pentru tratamentul cancerelor.

Terapiile pe bază de celule au o promisiune extraordinară pentru furnizarea de agenți terapeutici tumorilor și pot oferi opțiuni de tratament în cazul în care terapia standard nu a reușit. Echipa a dezvoltat și testat două tehnici pentru a valorifica puterea celulelor canceroase. Tehnica “în afara raftului” a folosit celule tumorale pre-inginerizate, care ar fi trebuit să se potrivească cu fenotipul HLA al unui pacient (în esență, amprenta imună a unei persoane). Abordarea “autologă” a folosit tehnologia CRISPR pentru a edita genomul celulelor canceroase ale pacientului și a introduce molecule terapeutice. Aceste celule ar putea fi apoi transferate înapoi în pacient.

Echipa de cercetare a folosit modele pe șoareci cu cancer cerebral primar și recurent și cancer de sân care s-a răspândit în creier. Echipa a vazut migratia directa a celulelor prelucrate la zonele de tumori si a gasit dovezi ca celulele proiectate in acest mod specific au ucis cancerul recurent si metastazic la soareci. Cercetatorii au raportat ca tratamentul a crescut rata de supravietuire la soareci.