Înaintea summitului G7 care va avea loc în acest weekend, ambasadori și suporteri ai UNICEF publică o scrisoare comună în care îndeamnă liderii celor șapte state să se angajeze să doneze cel puțin 20% din dozele de vaccin împotriva COVID-19 disponibile.

  Priyanka Chopra Jonas, David Beckham, Katy Perry, Orlando Bloom, Whoopi Goldberg, Angélique Kidjo și Liam Neeson, ambasadori ai bunăvoinței pentru UNICEF, s-au alăturat unui apel extraordinar prin care 28 de ambasadori și suporteri proeminenți ai UNICEF solicită liderilor G7 să se angajeze să doneze de îndată vaccinuri împotriva COVID-19 țărilor mai sărace.

Scrisoarea deschisă, publicată azi, înaintea reuniunii la care liderii G7 vor participa timp de trei zile (vineri, 11 iunie – duminică, 13 iunie) în Cornwall, Marea Britanie, cere liderilor G7 să se angajeze să ofere de urgență minimum 20% din dozele de vaccin împotriva COVID-19, pentru a reduce riscul ca virusul să continue să se răspândească și să producă noi tulpini mutante.

Ramla Ali, Fernando Alonso, David Beckham, Orlando Bloom, José Manuel Calderón, Sofia Carson, Gemma Chan, Priyanka Chopra Jonas, Olivia Colman, Billie Eilish, Pau Gasol, Whoopi Goldberg, David Harewood, Sir Chris Hoy, Angelique Kidjo, Téa Leoni, Lucy Liu, Juan Manuel López Iturriaga, Ewan McGregor, Alyssa Milano, Andy Murray, Liam Neeson, Liam Payne, Katy Perry, Sergio Ramos, Claudia Schiffer, Teresa Viejo și P!nk se alătură apelului pe care UNICEF îl adresează liderilor G7 de a dona doze de vaccin, asigurând astfel o distribuție corectă și echitabilă a vaccinurilor în țările cu venituri mici și medii.

De un an și jumătate, întreaga lume luptă cu pandemia de COVID-19, dar virusul continuă să se răspândească în multe țări și generează variante noi care ne  pot aduce pe toți înapoi în situația din care am plecat”, afirmă scrisoarea. „Acesta ar însemna din nou închiderea școlilor, perturbarea serviciilor de sănătate și continuarea scăderii economice, amenințând astfel viitorul familiilor și copiilor din toate colțurile Pământului”.

În continuare, scrisoarea avertizează asupra faptului că mecanismul COVAX, inițiativa globală care sprijină țările mai sărace să obțină vaccinuri, se confruntă deja cu un deficit de 190 milioane de doze și, pentru a acoperi acest necesar, propune ca țările G7 să doneze 20% din vaccinurile care le revin în perioada iunie – august (peste 150 de milioane de doze), ca măsură temporară de compensare a acestui deficit. O recentă analiză a datelor comandată de Comitetul pentru UNICEF din Marea Britanie și realizată de Airfinity, compania de cercetare în domeniul științelor vieții, arată că  statele membre ale G7 ar putea face acest lucru fără întârzieri semnificative în calendarele actuale de vaccinare a propriilor cetățeni adulți.

În calitate de ambasador al bunăvoinței pentru UNICEF, cred că vaccinarea aduce beneficii cruciale”, a spus David Beckham. „Pandemia se va încheia doar atunci când va înceta peste tot, astfel încât este vital ca toate comunitățile din întreaga lume să beneficieze de acces echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19”.

De asemenea, UNICEF avertizează că, dacă nu se asigură de urgență accesul echitabil și adecvat la vaccinuri, lumea va continua să fie supusă riscurilor asociate mutațiilor letale ale virusului, cum este al doilea val de COVID-19 care devastează India și alte țări din sudul Asiei, printre care Nepal, Pakistan și Afghanistan.

Criza de acasă, din India, și din întreaga regiune a Asiei de Sud este devastatoare. Acest val ucigaș de COVID-19 supune sistemul medical din India unei presiuni enorme, în condițiile în care nu mai sunt disponibile paturi în spitale, materiale medicale esențiale și oxigen. Este, de asemenea, extrem de îngrijorător pentru noi, toți, la UNICEF, să aflăm despre copii care se îmbolnăvesc de această variantă, în vreme ce mulți dintre ei și-au pierdut părinții și au rămas singuri și vulnerabili, fiind privați de accesul la servicii medicale cruciale, la vaccinare și la educație”, a declarat Priyanka Chopra Jonas, ambasador al bunăvoinței pentru UNICEF. „Criza din India demonstrează de ce trebuie să acționăm acum pentru a evita posibilitatea ca noi mutații ucigașe să devasteze națiuni cu venituri mici și medii din toată lumea. UNICEF și partenerii săi din cadrul mecanismului COVAX fac demersuri pentru ca vaccinurile și tratamentele să ajungă la populațiile cele mai vulnerabile din lume, dar nu pot reuși fără sprijin. O soluție evidentă este ca statele membre ale G7 să se angajeze să doneze de îndată surplusul de vaccinuri Covid-19 țărilor în care personalul sanitar-medical și populația expusă au cea mai mare nevoie de acestea. Este motivul pentru care m-am alăturat celorlalți ambasadori ai bunăvoinței pentru UNICEF și am semnat această scrisoare prin care solicităm liderilor G7 să își asume urgent acest angajament în cadrul summitului care are loc săptămâna aceasta în UK, pentru a proteja de COVID-19 familiile și copiii din întreaga lume”.

În final, scrisoarea arată că „summitul care va avea loc în acest weekend reprezintă o ocazie vitală în care puteți conveni măsuri prin care vaccinurile să ajungă rapid acolo unde este cea mai mare nevoie de ele…”, îndemnă liderii G7 să stabilească o foaie de parcurs prin care să sporească donațiile pe măsură ce crește numărul dozelor livrate de producători și subliniază că previziunile indică faptul că, până la finele anului, ar putea fi disponibile pentru a fi donate circa un miliard de doze.

Țările nu trebuie să aleagă între a lupta cu boala acasă sau în străinătate. Putem și trebuie să purtăm aceste lupte simultan și de îndată”, a spus Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF. „Acesta este un moment crucial în lupta împotriva COVID-19, întrucât liderii se întâlnesc pentru a stabili priorități legate de forma pe care o va lua această luptă în următoarele săptămâni și luni. Sunt încântată că atât de mulți suporter ai UNICEF se alătură apelului nostru la sprijin de urgență pentru mecanismul COVAX, astfel încât să putem continua să ducem această luptă la nivel global. În fond, boala nu ține cont de frontiere, deci nici lupta noastră împotriva virusului nu trebuie să se oprească la granițe”.