Transgaz va demara în această toamnă construcţia conductei Tuzla-Podişor. Aceasta urmează să fie gata peste aproximativ doi ani şi va prelua gazele din Marea Neagră, a anunţat, astăzi, Ion Sterian, directorul general al companiei, în cadrul unei conferinţe de specialitate.”De la 1 martie, toată capacitatea BRUA este rezervată, iar pe Arad-Szeged, Nădlac-Csanadpalota, în fiecare zi avem între 4,2 şi 4,7 milioane de metri cubi de gaze care tranzitează România. Aştept cu mare interes ca acei concesionari din Marea Neagră să vină cu decizia de investiţii”, a precizat Ion Sterian.

Investiția se va ridica la aproximativ 400 milioane de euro. Dacă până acum trei -patru ani, România nu avea nicio staţie de comprimare funcţională, acum are şase staţii cu tehnologie ultramodernă şi alte două care vor fi gata până în septembrie. “Cu opt staţii de comprimare, România poate să tranziteze, practic, orice volume de gaze”, a adăugat directorul general Transgaz la conferinţa Romania Energy Hub, organizată de EM 360.

Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum şi facilitarea transportului de gaz caspic către pieţele din Europa Centrală şi de Est. Faza I asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Ungaria.