Nu e prima dată când se înregistrează o fluctuație a prețurilor materialelor de construcții, dar niciodată ritmul nu a fost atât de galopant. Creșterea a început în noiembrie anul trecut, iar nivelul maxim a fost atins în mai.

„Probleme de genul acesta au mai fost și s-a trecut peste. Ce-i drept, la un nivel mai mic. Creșterea prețurilor materialelor de construcții a fost complet neașteptată. A fost o situație imprevizibilă atât pentru autoritățile contractante, cât și pentru constructori.

Nu cred că cineva, oricât de prevăzător ar fi fost, ar fi intuit această creștere substanțială la materialele de construcții”, a menționat Liviu Bostan, președintele Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), în cadrul #2021 CONSTRUCTION SUMMIT, organizat de Newsweek România.

Indicele global de creștere a prețurilor nu e întotdeauna relevant

Contractele de construcții încheiate cu statul se indexează, în general, cu indicele global de creștere a prețurilor în construcții. Dar acesta nu acoperă măririle reale, pentru că se bazează pe date depășite ale Institutului Național de Statistică.

„Indicele global de creștere a prețurilor în construcții este un indice compozit. Dar pe fiecare tip de materiale de construcție, lucrurile stau altfel.

E un indicator care ne dă o măsură, dar fără a fi descompus pe componente, pe diferite materiale de construcții, nu ne spune neapărat mare lucru.

Depinzând de natura contractelor, pentru anumite materiale de construcții, creșterea este mai mare sau mai mică.

Problema e legată de sincopele în aprovizionare”, a declarat președintele Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

Liviu Bostan consideră că nimeni nu e vinovat pentru situația actuală, dar admite că toată lumea a fost nepregătită.

„Și autorități guvernamentale, și autorități contractante și contractanți, adică firmele de construcții”, a menționat șeful ANAP.

În privința acestora din urmă, Liviu Bostan consideră că ar fi putut acționa mai înțelept, pentru a diminua măcar o parte din pagubă.

„Să facem o paralelă. Dacă pentru vacanțe, oamenii socotiți studiază piața și dau avans în noiembrie pentru august, și autoritățile contractante, pe de o parte, trebuia să facă o mai bună planificare a achizițiilor și contractelor, cu o documentație mai bună, care să fi surprins măcar o parte din situație.

Dar și firmele de construcție, când au contractat un proiect mare consumatoare de materiale de construcții, pe termen lung, trebuia să ia garanții de la furnizorii de materiale de construcții, în privința ritmului furnizării și a cantităților. Și, de ce nu, crearea de stocuri.

În plus, se puteau fixa, în anumite limite, și niște prețuri.

Acum un an, producătorii de materiale de construcții ar fi fost încântați să aibă un contract pe termen lung de livrare de materiale și pe cantitați mari.

Asta ar fi însemnat prevedere”, a arătat Liviu Bostan, președintele Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), în cadrul #2021 CONSTRUCTION SUMMIT, organizat de Newsweek România.

Măsuri pentru reducerea impactului prețurilor

Agenția Națională pentru Achiziții Publice lucrează la soluții pentru a reduce din povara creșterii prețurilor asupra bugetului public și asupra bugetului constructorilor.

„Avem în vedere, în interiorul legislației actuale, despre care multă lume se plânge că este complicată, soluții care aduc măcar rezolvări parțiale, dar substanțiale. Chiar dacă nu sunt complete, permite ca lucrările să continue și să găsim soluții de moment și de viitor.

Avem în lucru, pe termen scurt, o notificare prin care să aducem clarificări și explicații unor prevederi legislative pentru modificări contractuale, fie pentru contracte în curs, fie pentru contracte semnate, dar care nu au început încă sau pentru contracte cu licitații încheiate, dar nesemnate.

Avem în lucru și modificări legislative de substanță, despre care nu vreau să dau prea multe amănunte, căci sunt de mare impact, iar procesul de consultare publică sunt în curs.

Dacă se fac modificări la contracte care să absoarbă creșterea prețurilor, acestea vor avea un impact major asupra valorii finale a contractelor. Prin urmare, trebuie să facem un pas mai departe, să însumăm aceste valori, pe contracte și finanțări, vom obține un impact național și trebuie gestionat.

E un calcul complex”, a menționat Liviu Bostan, președintele Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), în cadrul #2021 CONSTRUCTION SUMMIT, organizat de Newsweek România.

Good News a fost partener media