Știți deja ce sunt imprimantele 3D. Imprimarea 3D este utilizată pe scară largă pentru prototipuri, dar poate fi utilizată și în operațiunile de producție la scară redusă. Cercetătorii de la RMIT din Australia folosesc tehnologia de imprimare 3D bazată pe laser pentru a construi și repara piese pentru avioane de forță de apărare.

Procesele de imprimare 3D din metal nu sunt nimic nou. De fapt, unii producători de super-mașini le folosesc în fiecare zi. Imprimarea 3D, deși costisitoare, poate fi mai ieftină în cazul operațiunilor la scară mică decât crearea unei întregi linii de producție.

Oamenii de stiinta de la RMIT folosesc un nou tip de tehnologie de tiparire 3D, bazata pe lasere de mare putere, pentru a repara diferite tipuri de aeronave militare din otel si titan. Este practic un procedeu de sudare foarte performant, care poate fi folosit pentru a crea noi piese existente fixe – pudra de metal este introdusă în fasciculul laser, care topeste și aplică metalul într-o formație de tip web. Partea reparată poate fi mai puternică decât cea nouă.

Este dificil să se descrie cât de important este acest progres tehnologic. În prezent, piesele sunt fabricate, apoi depozitate și apoi livrate la locul în care aeronava așteaptă reparații. Cu această nouă tehnologie, piesele ar putea fi construite sau reparate cu ușurință la fața locului. S-a estimat că costul înlocuirii pieselor avionului deteriorat este de peste 230 milioane USD pe an pentru forțele aeriene australiene. Această cantitate imensă de bani ar putea fi ușor economisita folosind noua tehnologie 3D de imprimare. Mai mult decât atât, durata de timp în care aeronavele rămân la sol așteptând reparații s-ar reduce, de asemenea.

RMIT este o universitate globală de tehnologie si design. Universitatea RMIT se bucură de o reputație internațională pentru excelență în educația profesională și profesională, cercetarea aplicată și angajamentul față de nevoile industriei și comunității.
RMIT este lider mondial în artă și design, arhitectură, educaţie, inginerie, dezvoltare, informatică și sisteme informatice, afaceri si management, studii de comunicare și mass-media.