Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, au semnat pe 22 noiembrie contractul de finanţare pentru un proiect în valoare de peste 31,5 milioane de euro ce vizează completarea infrastructurii de gestionarea a deşeurilor din judeţul Vâlcea.

Proiectul în cauză, numit “Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide (SMIDS) în judeţul Vâlcea”, este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, informează un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE). Beneficiarul investiţiilor va fi Consiliul Judeţean Vâlcea, iar din valoarea totală de peste 31,5 milioane euro, 20,5 milioane euro reprezintă finanţarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană.

“Este neapărat necesar să dezvoltăm şi în Vâlcea un sistem durabil de gestionare a deşeurilor, care să reducă semnificativ impactul negativ asupra mediului înconjurător, cu rezultate directe asupra calităţii vieţii şi sănătăţii vâlcenilor”, a declarat ministrul delegat pentru Fonduri Europene, citat în comunicat.

Prin acest proiect se va realiza un Centru de management al deşeurilor în localitatea Roeşti, se vor construi două staţii de sortare la Brezoi şi Râureni şi se va dubla capacitatea staţiei de compostare existente la Râureni. “La Roeşti (…) vorbim despre o staţie de sortare a deşeurilor, o staţie de tratare mecano-biologică, prin care acestea vor deveni compost, şi despre un depozit ecologic pentru deşeuri. Aceste trei componente dau denumirea şi funcţionarea sub forma unui Centru de Management Integrat al Deşeurilor. În comuna Roeşti nu va fi o groapă de gunoi, prin acest proiect realizându-se, de fapt, o investiţie ecologică destinată gestionării deşeurilor la nivelul judeţului Vâlcea“, a precizat Constantin Rădulescu, citat într-un comunicat al CJ Vâlcea.

Centrul de management al deşeurilor Roeşti, staţiile de sortare şi staţia de compostare se estimează că vor fi funcţionale în anul 2019, potrivit sursei citate. Aceste investiţii fac parte din a doua fază a proiectului Sistem Integrat de Management al Deşeurilor Solide (SIMDS) în judeţul Vâlcea. Prima fază a SIMDS s-a finalizat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007 – 2013.

După implementarea SIMDS se estimează că rata de reciclare a deşeurilor menajere şi similare va fi de 66,5%.