smart city

În ultimul an, cu toții am fost martorii unor schimbări radicale generate de actuala pandemie de coronavirus. Am devenit mai conștienți de aglomerările urbane și de lipsa investițiilor din infrastructuri importante precum: sănătate, educație, transport etc. Multe dintre administrațiile locale s-au plans până acum de lipsa bugetelor pentru a realiza proiectele necesare comunităților, cu toate că altele, puține la număr, ce-i drept, au reușit să prospere pentru că au știut cum să se finanțeze cu ajutorul programelor puse la dispoziție de Uniunea Europeană.

Însă, acum, mai mult ca oricând, în condițiile în care bugetele naționale sunt insuficiente, taxele colectate sunt tot mai mici pentru că multe firme au fost nevoite să își inchidă activitatea datorită restricțiilor, orașele vor putea accesa fonduri europene nerambursabile care devin acum vitale pentru investiții și dezvoltare.

”Conform recomandărilor Uniunii Europene, edilii vor trebui să asigure accesul tuturor cetățenilor la sisteme de transport sigure, intermodale și durabile, la prețuri accesibile, să îmbunătățească siguranța rutieră și a cetățenilor în general. Primăriile au deja în curs de implementare investiții pentru creșterea performanțelor serviciilor de interes public. Majoritatea municipiilor de resedință de județ, cam 20, din care 12 au fost realizate împreună cu Urban Scope, au sisteme inteligente de management a traficului, sisteme de supraveghere video, sistem de management al parcarilor, management de flote, terminale intermodale, iluminat public inteligent cu telemanagement și altele. Doar că acestea trebuie integrate acum la nivelul unor platforme digitale pentru optimizarea actului administrativ”, a declarat Radu Dragomir, CEO al companiei Urban Scope.

Finanțările nerambursabile – motorul de dezvoltare al Orașelor Inteligente

Ne aflăm în perioada în care municipalitățile își pregătesc documentele de planificare strategică pentru dezvoltare urbană, pentru următoarea perioadă programatica 2021-2027. Deși toți ochii sunt ațintiți către Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), nu trebuie să uităm că avem deja ghidurile draft pentru programele operationale, și ne putem pregăti pentru noul exercițiu financiar al Uniunii Europene 2021-2027. “Regele finanțărilor” pentru zona urbană va rămâne Programul Operațional Regional (POR) 2021-2027, de care municipalitățile se pot folosi pentru finanțarea: planului de mobilitate, planului de regenerare urbană, planului de acțiune pentru eficiență energetică și clima etc.

”Pentru perioada următoare de programare 2021-2027, ne propunem să atragem finanțari nerambursabile din fonduri europene pentru proiecte dedicate municipalităților, în valoare totală de 1 miliard de euro. Alături de celelalte programe de finanțare, Planul Național de Relansare și Reziliență va reprezenta o oportunitate extraordinară pentru România și noi, la Urban Scope, ne propunem să atragem cât mai multe finanțări pentru municipalități prin acest program. Ne orientăm către muncipiile reședință de județ pe care noi le considerăm principalul motor de dezvoltare la nivelul fiecarei regiuni. Am dezvoltat adevarate parteneriate de tip win-win, noi acționând ca un department externalizat al partenerului nostru municipiul X. Doar așa putem performa în domeniu și să generăm proiecte împreună care să conducă la creșterea calități vieții pe termen mediu și lung”, a precizat Radu Dragomir.

Sunt multe autorități publice locale care, deși și-ar dori, nu accesează fonduri europene pentru că nu au angajați pregătiți care să elaboreze și să implementeze astfel de proiecte sau poate că nu știu ce fel de proiecte ar putea derula cu bani europeni. De aceea, Urban Scope oferă consultanță la 360 grade, care pornește de la evaluarea capacității administrative a municipalității, trece prin inițierea ideii de proiect și a soluției optime, elaborează documentațiile tehnice pentru accesarea finanțării nerambursabile și asigură managementul și supervizarea detaliată a implementării pentru a se asigura că va avea un proiect de succes.

Cu o experiență de peste 10 ani și cu o echipă de profesioniști formată din 30 de experți permanenți și 20 de experți asociați, Urban Scope a devenit un integrator de servicii dedicate dezvoltării durabile a localităților. A dezvoltat proiecte de mobilitate urbană, regenerare urbană și eficiență energetică. Are proiecte finanțate din fonduri europene în valoarea de peste 350 de milioane de euro, care se află în derulare, dintre care putem aminti câteva: Constanța (40 mil. euro), Buzău (45 mil. euro), Focșani (30 mil. euro), Drobeta Turnu Severin (20 mil. euro), Călărași (15 mil. euro), Sibiu (14 mil. euro) și Iași (8 mil. euro).

Conceptele Urban Scope de dezvoltare a orașelor, incluse în aceste proiecte, au presupus: sisteme inteligente de management al traficului și transportului public, soluții de sistematizare rutieră cu introducerea benzilor unice de transport, centre de comandă și control pentru monitorizarea utilităților publice, sisteme inteligente de iluminat ecologice cu telemanagement, crearea de hub-uri de transport, soluții alernative de mobilitate, platforme software de integrare a soluțiilor de mobilitate, concepte de regenerare urbană care includ elemente economie circulară, precum și alte soluții complementare care vor conduce la creșterea standardului de viață al cetățenilor în România.