Ministrul Justiției, Tudorel Toader, propune, în contextul prezentării proiectului de modificare a legilor justiției, ca magistrații să fie plătiți pentru munca efectivă, nu pentru gradul pe care l-au obținut în urma unui concurs, dar pe care nu îl folosesc, preferând să rămână la judecătorii, dar şi eliminarea posibilității de reîncadrare în funcție a procurorilor sau judecătorilor care s-au pensionat, informează Mediafax.

Magistrații, plătiți pentru munca efectivă, nu pentru gradul ținut în sertar

“Judecătorii/procurorii pot participa la concursuri pentru a dobândi un grad superior, dar dacă rămân pe același post vor fi plătiți pentru activitatea efectivă, nu pentru gradul pe care îl au în sertar. Știu că această propunere va stârni controverse. Nu e tocmai în regulă ca un judecător să fie la o judecătorie, să dea consurs la tribunal, dar să rămână la judecătorie și să aibă salariu de tribunal”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a precizat miercuri, la prezentarea pachetului de legi în Justiție, că în momentul de față există cazuri de magistrați la judecătorii care iau salariul de judecător de curte de apel.

”Îmi spunea președinta unei Curți de Apel că are patru posturi libere. Are judecători în raza de competență care au competențele necesare și care nu își dau acceptul de a fi mutați. Nefirescul e să rămâi cu bani de curte de apel la judecătorie și cu posturi libere la Curtea de Apel. Sunt mulți judecători care au grad profesional superior, au indemnizații aferente gradului dar își desfășoară activitatea la judecătorie”, a mai spus Tudorel Toader.

Avem atâția tineri juriști în țară dornici să se încadreze

„Magistrații se pot pensiona la 25 de ani de activitate. Dacă își încep activiatea la 24 de ani, la 49 se pot pensiona. Propunem abrogarea acestei prevederi. De exemplu, un magistrat se poate pensiona la 49 de ani, apoi face cerere de reîncadrare. De principiu nu sunt de acord cu aceste reîncadrări”, a spus ministrul.

Consecința, susține ministrul Justiției, este posibilitatea de cumul pensie-salariu.

„Un pensionar care se reîncadrează, mie nu îmi creează convingerea că mai are proiecte pe termen lung. Avem atâția tineri juriști în țară dornici să se încadreze”, a mai spus Tudorel Toader.

Pachetul de legi în Justiție va fi trimis CSM pentru avizare, iar apoi va fi trimis la Guvern. După ce va fi adoptat, proiectul de lege va merge în Parlament spre dezbatere.