Procesatorul de PVC Teraplast a obţinut în primul semestru al anului un profit net de 7,89 milioane lei, în scădere cu 59% faţă de perioada similară a anului trecut, la o cifră de afaceri de 171,6 milioane lei, mai mică cu 11%, informează Medifax.

Grupul Teraplast este unul dintre principalii producători de materiale pentru piata construcţiilor şi instalaţiilor, şi include societatea Teraplast (producător de ţevi, granule şi profile din PVC), filialele TeraSteel şi Terasteel Serbia (producători de panouri sandwich şi structuri metalice zincate), Teraglass (producător de ferestre şi uşi din PVC), Teraplast Logistic (începând cu iunie 2016 coordonează activităţile logistice ale Grupului) şi Teraplast Ungaria (distribuitor) şi societăţile controlate în comun Politub (producător de ţevi din polietilenă) şi Depaco (producător de ţiglă metalică).

Participaţia de 60% în Depaco, al doilea producător de ţiglă metalică din România, şi fabrica de panouri sandwich din Serbia, cu o capacitate de producţie similară celei a TeraSteel, au fost cumpărate în prima parte a acestui an.

În veniturile consolidate prezentate, Depaco şi fabrică de panouri din Serbia nu au o contribuţie, investiţia în cele două societăţi finalizându-se în iunie 2017.

Scăderea cifrei de afaceri a Teraplast este urmarea reducerii vânzărilor din domeniul lucrărilor de infrastructură: în semestrul I 2016 grupul a vândut 43 milioane lei, iar în semestrul I 2017 a vândut 23 milioane lei pe acest segment

O contribuţie pozitivă la evoluţia veniturilor consolidate a avut-o TeraSteel, care în prima jumătate a anului a realizat o cifră de afaceri de 64,860 milioane lei, în creştere cu 22% faţă de venitul obţinut în aceeaşi perioada a anului trecut

„TeraSteel şi-a consolidat poziţia pe piaţă din România şi este prezenţa activă pe pieţele europene, fiind recunoscută că un partener de încredere. În acest context, creşterea prezenţei pe pieţele din Balcani este o evoluţie naturală. Pentru 2018, TeraSteel România şi Serbia estimează o cifra de afaceri de 250 milioane lei”, spune Cosmin Patroiu, director general TeraSteel.

“Blocajul din infrastructură continuă să influenţeze negativ business-ul Teraplast, iar din informaţiile pe care le deţinem în acest moment nu vor există îmbunătăţiri semnificative în următoarea jumătate a anului. România a primit, în primele cinci luni din 2017, din fondurile structurale ale UE pentru exerciţiul financiar 2014-2020, un milion de euro, ceea ce corespunde unei absorbţii de 0,004% din totalul sumei alocate în exerciţiul financiar curent.

Cum principalele autorităţi de management prin intermediul cărora se fac rambursările din fonduri UE nu sunt autorizate, România nici nu va primi bani în perioada următoare. În acest context, pentru niciunul din cele 43 de proiecte noi de infrastructură de mediu nu s-a trecut în etapă de semnare a contractelor de lucrări, majoritatea fiind cel mult în faza de proiectare. Soluţia pe care am găsit-o că să compensăm scăderile din infrastructură este creşterea aportului noilor business-uri achiziţionate în prima jumătate a anului.

Anticipăm că fabrica de panouri TeraSteel Serbia va aduce anul acesta un plus de aproximativ 4 milioane de euro în cifra de afaceri consolidată, iar Depaco va avea de asemenea o contribuţie importantă. De aceea, suntem încrezători că vom reuşi să fim aproape de ţintele de vânzări şi de profitabilitate propuse pentru acest an. Strategia Grupului Teraplast de a folosi resursele spre diversificarea activităţilor pe segmente de piaţă care nu sunt dependenţe de investiţii publice se va dovedi a fi una corectă şi va contribui la crearea de valoare pentru actionarii noştri”, spune Mirela Pop, director general Teraplast