Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, le-a transmis, joi, ambasadorilor români că nu trebuie să aibă ”nici cea mai mică reticență” în a-și folosi relațiile pe care le au în țările în care își desfăsoară activitatea pentru a sprijini firmele românești, informează Mediafax.

Firmele româneşti au nevoie uneori de un sprijin pentru o intervenție politică sau diplomatică

”Nu putem să ignorăm faptul că există situații în care au nevoie (n.r firmele românești) de un sprijin, un sprijin pentru o intervenție politică, printr-o intervenție diplomatică. Nu trebuie să aveți nici cea mai mică reticență în a vă folosi capitalul pe care îl aveți de relații, imaginea de care vă bucurați în țările de reședință pentru a sprijini aceste demersuri. Nu este vorba de a face afaceri, nu este vorba de a promova anumite interese, este vorba pur si simplu de a promova exportul românesc care se face într-o măsură covârșitoare de către societăți cu capital străin. Ele însă sunt în România, plătesc impozite la stat, dau de lucru oamenilor și contribuie foarte serios la importanța economică import-export a României”, le-a spus ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, reprezentanților corpului diplomatic al României.

Marile firme din România au instrumentele necesare să pătrundă pe alte piețe

Ministrul Afacerilor Externe a precizat că, deși marile firme din România au instrumentele necesare să pătrundă pe alte piețe, nu trebuie ca reprezentanții țării să aibă reticență în a stabili o relație directă cu societățile românești.

”Tot ce înseamnă întreprinderi, societăți care există în România, indiferent dacă sunt cu capital privat românesc, cu capital de stat românesc sau investiții străine, reprezintă societăți românești. Vreau să ne fie clar acest lucru, pentru a nu avea niciun fel de reticență atunci când se solicită sprijinul sau avem inițiativa și dorința de a stabili o relație directă”, a spus Teodor Meleșcanu.

În ceea ce privește relația personalului diplomatic cu structurile din România, ministrul a admis că sunt deficiențe.

”Știu că una din problemele pe care le ridicați foarte des se referă la faptul că nu primiți reacții din țară. Nu vreau să caut scuze, ele sunt cunoscute, precaritatea personalului, a numărului de persoane care se ocupă de anumite zone, problema fondurilor de care dispunem și mai ales presiunea care există”, a continuat Meleșcanu.