Copenhaga este capitala europeană cunoscută ca unul dintre cele mai inovatoare orașe din Europa, declarată în repetate rânduri cel mai bun oraș pentru calitatea vieții. Orașul danez a implementat de-a lungul timpului proiecte inovatoare menite să stimuleze dezvoltarea economică și creșterea calității vieții urbane, devenind în prezent definiția conceptului de „smart city“.

Construcția strategică a capitalei daneze ca oraș inteligent a fost susținută în ultimii 30 de ani și de compania Ramboll, care, prin abordare multidimensională a soluțiilor urbane, a contribuit la dezvoltarea termenului „Copenhagenizing“, termen care a devenit definiție a strategiilor de îmbunătățire a calității vieții urbane pentru Europa.

„Pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor orașului, administrația locală din Copenhaga a ales să folosească soluțiile smart fără a pierde din vedere imaginea de ansamblu și cu scopul a susține strategia de dezvoltare pe termen lung a orașului“, a precizat Silviu Stoica, director general Ramboll în România.

Sistemul de termoficare

Un bun exemplu este sistemul de încălzire centrală din Copenhaga, dezvoltat împreună cu compania Ramboll. Ramboll a jucat un rol cheie în planificarea, proiectarea, construirea și operarea acestui sistem în ultimii 45 de ani. Sistemul preia practic căldura rezultată din generarea de energie electrică și o distribuie către toate clădirile din oraș. În prezent, sistemul furnizează căldură unei suprafețe de peste 50 de milioane de m2 și este aproape neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Metroul

O altă inițiativă smart cheie pentru oraș este metroul din Copenhaga. Acesta este un sistem de metrou fără conducător, complet automatizat, parțial subteran, parțial aerian și cu secțiuni scurte la nivelul solului. Metroul existent are o lungime de 21 km (dintre care aproximativ 10 km în tuneluri) cu 22 de stații. Viitorul Metro Cityring va fi complet subteran, va avea 15 km lungime și 17 stații de metrou. Ramboll este implicat în toate fazele proiectului, de la studiu de fezabilitate, până la punerea în funcțiune atât pentru metroul existent, cât și pentru viitorul Metro Cityring.

Cartierul Nordhavn

Nordhavn este cel mai mare proiect de dezvoltare urbană din Scandinavia și regândește modul în care viața cetățenilor poate fi îmbunătățită prin soluții sustenabile inteligente ce reunesc domeniile energie, mediu, trafic și amenajare urbană. În următorii 50 de ani, zona urmează să fie extinsă pentru a găzdui 40.000 de locuitori și 40.000 de locuri de muncă. În prezent, Ramboll este implicat în proiecte complexe de dezvoltare a arterelor de transport ce deservesc cartierul, precum și în proiecte zonale de dezvoltare urbană.

Ramboll

Ramboll este o companie lider în domeniul ingineriei, proiectării și consultanței de mediu, fondată în Danemarca, în anul 1945. Anul acesta, la împlinirea a 75 de ani de existență, Ramboll are o acoperire globală de 300 birouri în 35 de țări, cu peste 16.500 experți angajați. Ramboll combină experiența locală cu expertiza globală pluridisciplinară și multisectorială, pentru a livra soluții relevante, care fac cu adevărat o diferență pentru clienți, oameni și societate. În România, Ramboll este prezentă de peste 20 de ani, cu peste 100 de angajați și proiecte de succes implementate în domeniul mediului și al dezvoltării durabile pentru clienți publici și privați.

Acest articol a fost publicat și în Ghidul Soluțiilor Smart City 2020