Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Guvernului României și coaliției de guvernare, creșterea semnificativă a fondului alocat în vederea acordării subvenției pentru cămine și cantine. Singura modalitate de a facilita viața studenților din cămine este de a atrage subvenții în plus de la Guvern, condițiile din unele dintre cămine fiind unele deplorabile, se arată într-un comunicat de presă al ANOSR.

O analiză ANOSR reflectă faptul că în prezent sunt 107.682 locuri în unitățile de cazare ale universităților de stat, raportat la un număr total de 464.149 de studenți. Acest lucru presupune că doar 23,19% dintre studenți au un potențial loc de cazare. Faptul că în prezent, sunt construite sau reabilitate 8 cămine din fondul de investiții alocat de MEN, în ciuda promisiunilor privind construirea a 30 de noi astfel de clădiri, reprezintă o imagine clară a dezastrului privitor la serviciile de cazare pentru studențești.

În contextul primei rectificări bugetare și, totodată, cu prilejul începutului unui nou an universitar, (ANOSR), împreună cu Alianța pentru o Românie Curată (ARC) lansează campania ‘Casă, nu doar cămin’. Studenții din România își doresc condiții mai bune în căminele lor, își doresc să se simtă în cămine la fel ca acasă. Astfel, aflându-ne într-un context în care o schimbare poate fi posibilă și o decizie poate fi influențată în așa fel încât să le fie favorabilă acestora, studenții consideră că este timpul ca subiectul căminelor trebuie să fie unui de interes pentru partidele politice.

Așadar, ANOSR propune o serie de măsuri în vederea ameliorării considerabile, dar și într-un timp cât mai scurt cu putință, a situației din căminele și cantinele universitare din România:

  1. Creșterea finanțării pentru serviciile studențești. Subvenția pentru cămine și cantine să fie de minimum 5.696 lei, cu un pas intermediar în care aceasta va fi dublată.
  2. Realizarea unei metodologii clare, transparente și complexe, prin care să se acorde această subvenție, instituțiilor de învățământ superior, în care să existe o bază reală în vederea calculului acestei subvenții, pornind de la indicatorii propuși de ANOSR (factorul inflaționist, creșterea economică, precum și creșterile salariale).
  3. Realizarea unui plan complex de investiții, multianual, în vederea renovării sau după caz a construirii de noi campusuri universitare, respectiv de cantine studențești.
  4. Respectarea de către universități a prevederilor art. 2015, alin. (14) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, care statuează că ‘în vederea asigurării transparenței, universitatea de stat publică periodic balanța de venituri și cheltuieli pentru fiecare cămin studențesc’ și fundamentarea pe larg, în mod transparent, a taxelor de cămin, în urma consultării studenților și a reprezentanților acestora.

Campania ‘Casă, nu doar cămin’ va prezenta, timp de trei săptămâni, realitățile cotidiene din căminele studențești, în încercarea de a sensibiliza opinia publică și de a determina decidenții că este momentul să acționeze hotărât în vederea ameliorării semnificative a condițiilor din unitățile de cazare studențești. Ne dorim cu adevărat ca aceste spații să poată fi numite ‘casă’, nu doar din punct de vedere teoretic.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 17 ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.