Cetăţenii care colectează selectiv gunoiul nu vor mai plăti taxă de salubrizare de la anul, susține primarul Sectorului 6

Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a anunţat prin intermediul unei dezbateri publice  privind Regulamentul de salubrizare a Sectorului 6, că cetăţenii şi asociaţiile de proprietari care colectează selectiv deşeurile menajere nu vor plăti taxă de salubrizare de la anul. El a precizat că taxa zero de salubrizare se va aplica cu siguranţă de la 1 ianuarie 2018, dar şi-a exprimat speranţa să se implementeze mai devreme. În prezent, taxa de salubrizare este de 7,11 lei pe lună pentru o persoană.

“Societatea de salubrizare se angajează să ridice gunoiul menajer fără a genera o taxă pentru asociaţia de proprietari, în schimb asociaţia având obligaţia să facă această colectare, la început, în primă fază, pe două fracţii – umed şi uscat“, a spus Mutu despre regulament în cadrul unei dezbateri publice a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Serviciului Public de Salubrizare a Sectorului 6.

El a explicat că fracţia uscată se referă la pet-uri, metal, sticlă, hârtie, iar cea umedă la restul ce provine din gospodărie. Primarul a menţionat că se urmăreşte să se ajungă în timp la şase fracţii. Mutu a explicat că taxa zero va fi suportată de societatea de salubrizare, dar a semnalat că beneficiile colectării selective a deşeurilor menajere se întorc în buzunarul acesteia, totodată sacii vor fi puşi la dispoziţie de societatea de salubrizare, iar acolo unde e necesar, se vor schimba pubelele.

Primarul Timișoarei vrea montarea de senzori în oraș care să măsoare și viteza vântului

Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, a declarat într-o conferință de presă că dorește montarea de senzori în oraș, inclusiv pe mijloacele de transport în comun, pentru măsurarea parametrilor aerului, cu precădere a vitezei vântului, după furtuna devastatoare din 17 septembrie.

”Acum este doar ideea în sine. Un oraș al zilelor noastre, cu tehnologiile de acum și cu conceptul de smart city trebuie să dispună și de o rețea de senzori care să măsoare diverși parametri de mediu de interes, inclusiv noxele, dar nu doar parametri de mediu”, a declarat Robu.

Iluminatul public din municipiul Arad, modernizat printr-un proiect finanţat de Programul de Cooperare Elveţiano-Român

Iluminatul public al municipiului Arad va fi extins şi modernizat prin instalarea a peste 3.000 de leduri, printr-un proiect finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român.

Primarul Gheorghe Falcă şi Romulus Povian, directorul general al SC Elba Com SRL (parte a concernului Elba Timişoara), câştigătorul licitaţiei de atribuire a lucrărilor, au semnat, la Primăria Arad, contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor aferente proiectului “Iluminat public cu LED în municipiul Arad”, se arată într-un comunicat al Primăriei Arad.

După cum a precizat edilul Aradului, lucrările vizează extinderea şi modernizarea sistemului de iluminat public prin instalarea a 3.114 puncte luminoase cu leduri, din care 2.541 vor fi amplasate în cartiere şi în zonele industriale. Valoarea totală a contractului de lucrări este de 5.548.785,97 lei (cu TVA) iar termenul de execuţie este de 15 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

“În prezent, în Arad sunt peste 15.000 de corpuri de iluminat, aproape dublu faţă de anul 2004, din care peste 9.000 au fost modernizate. Cu acest proiect, putem spune că ne înjumătăţim munca pe care trebuie să o realizăm pentru ca în anul 2020 Aradul să aibă 100% iluminatul public modernizat şi eficient. Noi înlocuim astăzi becurile cu leduri cu un consum minim de energie, cu ceea ce înseamnă astăzi iluminat ecologic”, a declarat Falcă.

La rândul său, Romulus Povian a arătat că eficientizarea sistemului de iluminat înseamnă nu numai schimbarea corpurilor de iluminat, ci şi montarea unor corpuri de iluminat cu performanţe lumino-tehnice mai bune, ceea ce va duce la reducerea consumului mediu pe punct luminos de la 173 w la 37 w.

„Iaşi Velo City” – Sistem de bike sharing la Iași, cu fonduri europene

Municipalitatea ieşeană caută noi soluţii pentru descongestionarea traficului rutier şi reducerea poluării. Concretizarea proiectului „Iaşi Velo City” reprezintă una dintre modalităţile prin care noxele poluante pot fi reduse, se arată într-un comunicat al Primăriei Iași.

«Iaşi Velo City» este un proiect care se subordonează conceptului mai larg de Smart City şi priveşte construirea unui număr de staţii pentru biciclete de diferite tipuri, utile pentru transportul de agrement, dar şi în alte scopuri. «Iaşi Velo City» se doreşte a fi, împreună cu sistemul public de transport, o alternativă la utilizarea maşinilor personale”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Proiectul presupune amenajarea a 54 de staţii de îmbarcare şi închiriere a bicicletelor, 35 de parcări pentru biciclete private, 11 staţii service şi o pregătire privind integrarea ticketingului din mijlocul de transport în comun cu posibilitatea de utilizare a bicicletelor prin intermediul unui card unic de transport public. Valoarea proiectului este de aproximativ 4 milioane de euro, din aceşti bani urmând a fi cumpărate 940 de biciclete mecanice, 83 de biciclete electrice, 43 de triciclete pentru persoanele de vârsta a treia şi 19 triciclete pentru persoane cu dizabilităţi.

Proiect de dezvoltare ale unor zone din Sectorul 3

Primăria Sectorului 3 și partenerii săi (INTRATEST S.A și Asociația EDUC) au început implementarea proiectului „GAL Sector 3 – Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală”, care are ca scop reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea Faur-Republica/23 August, Sector 3, București prin elaborarea SDL și identificarea listei indicative de intervenții pentru o dezvoltare comunitară integrată, se arată într-un anunț pe site-ul Primăriei Sectorului 3.

Proiectul vizează creșterea calității vieții persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea Faur-Republica/23 August, Sector 3, București, prin intervenții integrate, care să conducă la dezvoltarea sustenabilă a comunității din care fac parte, la creșterea ratei de ocupare, a nivelului de pregătire profesională și ameliorarea stării de sărăcie.

Proiectul pornește de la ideea că nevoile unei comunități pot fi mai bine înțelese atunci când sunt descrise de cei care îi aparțin. Tot aceștia pot găsi, împreună, cele mai bune soluții. Astfel, pentru a veni în sprijinul comunității marginalizate din zona Faur-Republica/23 August, pentru a dezvolta armonios și durabil, a apărut inițiativa înființării GAL Sector 3 care să îi reunească pe toți cei direct interesați de dezvoltarea zonei: agenți economici, organizații nonguvernamentale, reprezentanți ai comunității, autorități publice și alte instituții.