De peste 6000 ani, omenirea cunoaste actiunile miraculoase ale uleiurilor esentiale naturale, proprietatile lor curative si purificatore si, nu in ultimul rand, aromele lor irepetabile.

Arta aromaterapiei foloseste puterea uleiurilor esentiale atat pentru proprietatile lor terapeutice, cat si pentru restabilirea si armonizarea corpului in toata complexitatea lui. Uleiurile esentiale au fost folosite pentru prima data de catre egiptenii antici, in ritualuri sau la prepararea parfumurilor si a unguentelor.

Din punct de vedere stiintific, uleiurile sunt eficiente, deoarece activeaza cele 50 de milioane de receptori de miros din interiorul cavitatii nazale si se conecteze la sistemul limbic, numit si “creierul afectiv”, sediul afectivitatii, al emotiilor si al memoriei de lunga durata. Din punct de vedere uman, ele pur si simplu miros frumos si ne fac sa ne simtim mai bine.

Proprietatile de vindecare ale uleiurilor esentiale sunt diferite, in functie de tipul de ulei folosit si putem spune ca actioneaza atat asupra corpului fizic, prin actiunea lor antibacteriana, de crestere a imunitatii, ameliorarea durerii, etc, cat  si apupra corpului emotional.

Imbunatatirea starii de spirit sau a starii generale de sanatate este o strategie castigatoare pentru reducerea stresului. Pentru corpul fizic, care interpreteaza stresul ca durere, puteti folosi cinci uleiuri esentiale:

Uleiul esential de lavanda

Cu usurinta putem spune ca este cel mai popular din toate uleiurile esentiale, cunoscut si sub denumirea de “ulei universal”. Cu un parfum calmant, pamantesc, usor dulce si proaspat floral este foarte iubit pentru efectele sale de relaxare si de echilibrare ale ambelor corpuri, fizic si emotional. Acesta poate fi, de asemenea folosit pentru calmarea durerile musculare si articulare sau ca antiseptic pentru taieturile minore, arsuri si intepaturi de insecte.

Uleiul esential de tamaie

Cu o aroma calda, reconfortanta, exotica, uleiul esential de  tamaie creaza un sentiment de pace interioara, calmeaza si detensioneaza sistemul nervos.

Aplicat local, diluat intr-un ulei presat la rece, contribuie la stimularea formarii celulelor noi, grabind cicatrizarea tesuturilor afectate si regenereaza pielea imbatranita, diminuand ridurile. Calmeaza anumite afectiuni respiratorii cum ar fi astmul, tusea si bronsita, fiind unul dintre cele mai bune antiseptice pentru plamani.

Uleiul esential de trandafir

Un alt ulei esential, foarte versatil este cel mai costisitor, datorita procesului de extractie care necesita 60.000 trandafiri pentru fiecare gram de ulei de trandafir. Cu un puternic efect antidepresiv si afrodiziac, uleiul esential de trandafir creaza o atmosfera calda si blanda si ne ajuta sa suportam mai usor rutina zilnica, cea care este, de cele mai multe ori cauzatoare de stres.  Uleiului de trandafir cu rolul sau tonic si astringent este foarte util in tratamentul cuperozei, al eczemelor, al ridurilor, dar si in calmarea simptomelor datorate menopauzei.

Uleiul esential de musetel

Desi ambele tipuri de uleiuri esentiale de musetel, cel roman si cel german sunt bine adaptate pentru calmarea sistemului nervos si sprijinirea sanatatii digestive, exista unele diferente importante intre cele doua. Uleiul esential de musetel roman este superior prin actiunea lui de calmare si relaxare, in anxietate mentala, socuri nervoase si insomnii, iar musetelul german este excelent in tratarea diferitelor probleme ale pielii (iritatii, eczeme), dar si pentru intarirea sistemului imunitar.

Folositi uleiurile esentiale in mod corespunzator si cu prudenta

Aplicatiile cele mai adecvate ale uleiurilor esentiale vor varia in functie de beneficiile terapeutice pe care doriti sa le valorificati. Astfel incat, daca doriti sa le aplicati pe piele, uleiurile esentiale ar trebui sa fie intotdeauna diluate, inainte de utilizare, intr-un ulei presat la rece, cum ar fi cel de migdale sau ulei de jojoba.

In forma pura uleiurile esentiale pot fi folosite ca si o compresa calda, in batista sau pe perna. Cateva picaturi pot fi, de asemenea, folosite pentru aromatizarea spatiilor, intr-un difuzor sau adaugate intr-un vas cu apa fierbinte, pentru inhalatii.  Pentru o relaxare rapida si un somn odihnitor puteti aplica doua picaturi de ulei esential direct pe talpile picioarelor.

Intotdeauna, asigurati-va ca uleiul pe care il utilizati este ideal pentru dumneavoastra, deoarece unele pot fi fotosensibile, nefiind indicate daca va expuneti la soare, pot interactiona cu anumite medicamente, afectiuni medicale sau sunt contraindicate in timpul sarcinii.

Retineti ca uleiurile esentiale pure sunt obtinute din materii prime vegetale si de aceea sunt cu mult diferite fata de uleiurile de parfumare, create prin sinteza, cu mult mai ieftine. Desi acestea din urma pot avea o aroma placuta, efectul lor asupra sanatatii poate fi unul negativ.

Stresul emotional poate fi cauza aparitiei bolilor, dar, pe de alta parte fara stres viata ar fi searbada si plictisitoare. Provocarea majora a zilelor noastre este aceea de a alege modul in care privim stresul: un dusman cu care trebuie sa luptam sau un prieten cu care putem colabora si caruia sa-i intelegem mesajele.

Sursa: www.100remediinaturale.ro