Man, shown from shoulders down only, walking into a conference room holding a Dell Inspiron 15 7000 Series AUO Touch (Model 7547) notebook computer under his arm. Product features AUO TFT-LCD (thin-film-transistor liquid crystal display) touchscreen.

Guvernele europene se concentrează tot mai mult pe ajustarea strategiilor lor digitale şi a mediilor de procesare a datelor  pentru a facilita o mai bună colaborar interdepartamentală.

Este o misiune foarte importantă pentru îndeplinirea căreia trebuie adoptat un management mai bun al datelor prin utilizarea unor dispozitive multiplu conectate în următorii cinci ani şi dincolo de acest orizont.

Această cerere pentru inovație tehnologică vine într-un moment de relativă austeritate şi de constrângeri asupra bugetelor publice din întreaga Europă. Organizaţiile din sectorul public se confruntă cu provocarea furnizării de actualizări pentru IT-ul de natură transformaţională, a facilitării unei colaborări mai bune şi a menţinerii în siguranţă a imenselor volume de date critice legate de cetăţeni, totul în condiţiile micşorării bugetului per capital.

Aici pot veni în ajutor implementările de tehnologii precum Virtual Desktop Infrastructure (VDI), adică practica de găzduire a unui sistem de operare desktop în cadrul unei maşini virtuale care rulează pe un server centralizat. O astfel de abordare facilitează munca securizată în condiţii de mobilitate, colaborarea flexibilă şi securitatea datelor cu încărcări mici de gestiune şi, simultan, cu reducerea costurilor IT în timp.

Cum poate deveni VDI o soluție pentru organizaţiile din sectorul public, precum autorităţile guvernamentale şi şcolile?

Gestiunea IT-ului actual

Ca să adopte schimbarea digitală, sectorul public trebuie să se afle în poziţia în care IT-ul este gestionat eficient şi cu costuri optime, în acelaşi timp operând într-un mediu deschis la inovare. Prin folosirea VDI se pot instala rapid elemente noi de hardware şi software într-o reţea de tip guvernamental, cu dispozitive gestionate şi actualizate central, precum şi cu reducerea încărcărilor de lucru şi a cheltuielilor IT. Gestiunea eficientă a actualizărilor şi securităţii datelor stimulează organizaţiile din sectorul public să implementeze practici tehnologice inovatoare.

Împuternicirea departamentelor disparate şi creşterea colaborării

În sectorul guvernamental, în educaţie şi sănătate unul dintre principalele obiective ale transformării digitale este reducerea fragmentării tehnologice şi creşterea comunicării şi colaborării între departamente în cadrul sistemelor unificate. O soluţie IT care găzduieşte date şi aplicaţii în centrul de date permite salariaţilor să acceseze instrumentele şi resursele de care au nevoie, oriunde s-ar afla şi, cel mai important, în siguranţă. Este un aspect extrem de important

pentru miile de angajaţi mobili sau la distanţă din sectorul public, care lucrează pe teren în cazul anumitor tipuri de servicii publice. Un beneficiu suplimentar este acela că, din moment ce angajaţii din sectorul public pot accesa aplicaţiile şi datele chiar și pe durata deplasărilor, se pot eficientiza semnificativ serviciile în zona de planificare imobiliară şi gestiune de birou, reducându-se, totodată, costurile care ar putea împiedica progresul şi inovaţia.

Menţinerea datelor personale în siguranţă

Guvernele şi organizaţiile din sectorul public sunt gardienii unora din cele mai mari colecţii de date personale ale cetăţenilor, de la înregistrări de sănătate, la registre electorale. Cum ameninţările de securitate cresc, atât ca frecvenţă, cât şi ca modalitate de operare, practicile securizate IT devin de o importanţă crucială. Toate organizaţiile guvernamentale trebuie să dispună de vizibilitate completă şi de control asupra locurilor de depozitare a datelor critice –incluzând aici reglementarea General Data Protection Regulation (GDPR) a Uniunii Europene,care urmează să intre curând în vigoare.În modelul VDI, toate datele sunt centralizate pe server în loc să fie diseminate aleatoriu într-un păienjeniş de dispozitive. Această caracteristică le permite organizațiilor să obţină informaţii relevante despre datele deţinute şi despre locul de depozitare a acestora (securizată sau altfel). Având o astfel de structură implementată, procesul de auditare pentru dovedirea conformităţii cu reglementările este simplificat. În plus, angajaţii care folosesc desktopuri virtuale pot să interacţioneze şi să utilizeze date importante fără ca acestea să fie vulnerabile la atacuri sau scenarii infracţionale.

Odată instalată o soluţie software de securitate corectă în punctele terminale, şi fără ca vreo dată să fie stocată pe vreun dispozitiv anume, atacurile de tip ransomware pot fi anihilate lejer, deoarece atacatorii sunt lipsiţi de capacitatea de a supune sisteme individuale unor cereri de răscumpărare. Acest aspect este îndeosebi important, pe măsură ce numărul de dispositive aflate în uz în organizaţii continuă să crească permanent.

Stimularea inovaţiei cu bugete în scădere

Echipele IT din sectorul public se confruntă cu o presiune paradoxală de intensificare a inovaţiei tehnologice în condiţiile în care bugetele scad. Odată cu înăsprirea reglementărilor legate de date şi cu sofisticarea tehnicilor de piraterie cibernetică, devine mai important ca niciodată ca guvernele să folosească eficient tehnologia, în sensul securizării punctelor de acces în reţea şi a asigurării unor capabilităţi suficiente de stocare date şi raportare. Abordarea de tip centralizat a modelului VDI oferă o platformă pe baza căreia aceste organizaţii pot începe să-și implementeze strategiile transformaţionale pe care şi le-au propus. Deoarece are costuri de implementare reduse și asigură, totodată, posibilitatea actualizării permanente, un management facil şi siguranță pentru păstrarea datelor publice, o astfel de abordare reprezintă o soluție viabilă pentru organizațiile din sectorul guvernamental care trebuie să facă față unor presiuni în creștere.

 

Valentina Frângu-Sales Team Leader

Mid Market Division

Dell EMC România