Ministrul Dialogului Social, Gabriel Petrea, a atras atenţia, vineri, asupra faptului că şi companiile cu mai puţin de 21 angajaţi riscă să fie amendate cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei dacă nu iniţiază negocierea colectivă, similar companiilor cu peste 21 de angajaţi.

Petrea a arătat că, în momentul de faţă, companiile cu peste 21 de angajaţi care nu iniţiază negocierea colectivă sunt sancţionate cu amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei, iar aceste sancţiuni au fost extinse şi pentru companiile cu peste doi angajaţi, care nu vor face negocierea colectivă în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie.

„Până în momentul de faţă negocierea colectivă era obligatorie pentru companiile cu peste 21 de angajaţi. Problema apare la companiile cu sub 21 de angajaţi care nu aveau această procedură până acum. Iar aici noi am introdus acest amendament pentru a ne asigura că se iniţiază această negociere colectivă, că angajaţii sunt informaţi şi că aceştia, împreună cu angajatorul, vor ajunge la o situaţie în care vor înţelege care sunt efectele modificărilor fiscale”, a spus Petrea.

El a detaliat şi procedura iniţierii negocierii colective, menţionând că, în momentul de faţă, negocierea poate fi şi trebuie să fie iniţiată de către angajator, aşa cum prevede legea.

În perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, toate companiile cu peste 2 angajaţi trebuie să iniţieze negocieri colective

„Acolo unde sunt sub 21 de angajaţi considerăm că se pot invita toţi angajaţii companiei la masă, iar procesul verbal poate fi încheiat cu minimum jumătate plus unu din numărul acestora, aşa cum prevede şi legea. În cazul în care, din diverse motive, angajaţii nu se prezintă la negocierea colectivă, angajatorul este obligat să facă o notificare către ITM sau un proces verbal în care să spună acest lucru. Dacă aceştia se prezintă, se încheie un proces verbal semnat de angajaţi şi angajator în care se stipulează lucrurile pe care ei le-au agreat”, a spus Petrea.

„Deci, practic, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, toate companiile cu peste 2 angajaţi trebuie să îndeplinească această procedură şi sunt obligate să notifice la toate sediile pe care le au că se va iniţia o negociere colectivă. La acele sedii se vor prezenţa în cazul companiilor cu sub 20 de angajaţi toţi angajaţii, la cele cu peste 20 de angajaţi – fie sindicatul reprezentativ, fie reprezentantul salariaţilor – şi se va încheia această negociere cu un proces verbal sau cu un contract colectiv de muncă după caz”, a adăugat Petrea.