Uniunea Europeană oferă finanțare de 340 milioane de euro pentru dezvoltarea tehnologiei blockchain în perioada 2018-2020, se arata intr-un comunicat al INACO. Obiectivul european este să dezvolte o abordare comună și unitară a mediului de afaceri privind tehnologia blockchain.

În România se derulează în prezent mai puțin de 0,8% din proiectele blockchain la nivel european, prin cele 65 de proiecte blockchain în curs de dezvoltare, în timp ce la nivel european sunt peste 8.200 de proiecte active.

Cea mai recentă inițiativă în acest sens este crearea Blockchain Observatory and Forum, care va monitoriza evoluția tehnologiei blockchain și va acționa ca un hub în promovarea actorilor europeni și consolidarea angajamentului european cu toți cei implicați în aceste activități.

Comisia Europeană recunoaște și încurajează potențialul inovator al acestei tehnologii. Încă din mai 2017, în raportul Digital Single Market, Comisia a recunoscut tehnologiile bazate pe tehnologia blockchain ca având potențial enorm pentru administrațiile, întreprinderile și societatea noastră în general și a accelerat programele de finanțare Horizon 2020 în acest sens.

Până în prezent, UE a alocat 83 de milioane de euro pentru finanțarea proiectelor bazate pe blockchain și se estimează ca vor fi investite până la 340 milioane euro în perioada 2018 – 2020.

Obiectivul particular al Comisiei Europene este de a explora potențialul blockchain pentru îmbunătățirea serviciilor europene transfrontaliere, precum raportarea TVA, impozitare, raportări de mediu și financiare, vamă, administrarea dosarelor medicale, raportarea studiilor clinice, înregistrarea medicamentelor, managementul identității etc.

Creșterea utilizării sistemelor blockchain imdică o perspectivă interesantă asupra viitorului, confirmând că Europa ar putea asista în curând la apariția unei noi generații de servicii digitale, în care avem toată încrederea că și România poate juca un rol important.

Inovare prin blockchain

Blockchain este în acest moment cea mai disruptivă tehnologie utilizată pentru efectuarea de tranzacții securizate, realizate în mod descentralizat. Deși această tehnologie a fost introdusă odată cu Bitcoin și este frecvent asociată cu monedele virtuale, în prezent este adoptată la scară din ce în ce mai largă de toate sectoarele industriale și se bucură de popularitate în creștere accelerată.

Multe state membre ale UE au demarat inițiative în acest sens, iar marii giganți IT oferă deja soluții Blockchain clienților. Iată doar câteva exemple: IBM dezvoltă un sistem de plăți bazat pe blockchain, Amazon intentionează să includă blockchain în suita de aplicații AWS, iar Microsoft oferă deja “Blockchain as a Service” pe platforma lor cloud Azure.

Blockchain ia amploare și schimbă regulile jocului

Până în prezent, fondurile de capital de risc au investit în blockchain aproximativ 1,2 miliarde de euro în mai mult de 1.100 de companii, dintre care 300 sunt europene. În plus, organisme de interes strategic la nivel global și european oferă finanțări din ce în ce mai semnificative pentru această tehnologie.

Un studiu realizat la Universitatea Cambridge arată distribuția pe domenii care utilizează blockchain în care domină sectorul bancar și financiar – pentru transfer de bani în principal – urmat de sectorul guvernamental și al bunurilor publice (vezi graficul atașat).

Se remarcă o creștere semnificativă în zona guvernamentală – pentru gestionarea identității cetățenilor, raportarea fiscală, gestionarea ajutorului pentru dezvoltare, vot electronic și conformitatea cu reglementările, dar și în domeniul asigurărilor – pentru automatizarea executării contractelor și in domeniul asistenței medicale – pentru a urmări tranzacțiile privind dosarele de sănătate ale pacientului.

Blockchain poate aduce îmbunătățiri majore pentru industria europeană – de la start-up-uri la mari corporații, administrații și cetățeni. Pe lângă optimizarea proceselor de business la nivel guvernamental și organizațional, apar noi modele distribuite de afaceri și de interacțiune bazate pe schimburi directe de tip peer-to-peer fără a fi nevoie de platforme centralizate sau intermediari.

Cum face față România provoc

blockchain

ărilor ?

În România se derulează în prezent mai puțin de 0,8% din proiectele blockchain la nivel european, prin cele 65 de proiecte blockchain în curs de dezvoltare, în timp ce la nivel european sunt peste 8.200 de proiecte active, iar în Statele Unite numărul acestora depășește 9.565, după cum arată raportul Atomico – State of European Tech din 2017.

Chiar dacă o parte dintre antreprenori au sesizat potențialul uriaș de inovare și atragere de fonduri, la nivel guvernamental nu există nicio inițiativă în acest sens, deși impactul ar fi major. Există un potențial foarte mare ca prin adoptarea tehnologiilor blockchain să putem depăși neajunsurile aduse de structurile centralizate ale puterii și lipsa infrastructurii modernizate sau birocrația din acest moment. Tehnologia Blockchain ar reduce riscul și fraudele, facilitând un control mult mai bun în ceea ce privește executarea politicii monetare și a impozitării.

În anul 2016, au apărut aproape 2000 de start-up-uri blockchain în țările dezvoltate, remarcându-se în mod special demersurile din Singapore, Dubai și Londra, unde organismele de reglementare încurajează inovația și concurența în domeniul financiar.

În România, interesul antreprenorilor este în creștere, dar decizia publică întârzie să dea tonul alinierii cu tendințele europene în modernizarea administrației prin adoptarea tehnologiei blockchain.