Un raport al Institutului National de Diagnostic arata faptul ca, in Romania, unul din zece pacienti primeste un diagnostic gresit. Mai mult decat atat, unul din sase pacienti se teme ca ar putea primi un diagnostic incorect sau un plan de tratament ineficient, in special din cauza nivelului scazut al increderii oamenilor in sistemul public de sanatate.
In acest context, un numar tot mai mare de persoane apeleaza la second medical opinion care implica repetarea setului de analize sau alegerea unui medic diferit pentru interpretarea rezultatelor obtinute in urma investigatiilor medicale realizate.

De cele mai multe ori, pacientii decid sa apeleze la second medical opinion atunci cand primesc diagnosticul unor boli grave, insa orice persoana are dreptul de a opta pentru un al doilea aviz medical conform Legii 46/2003, art. 11 din Romania. Repetarea analizelor sau discutia cu un alt medic le aduce pacientilor numeroase beneficii, printre care: confirmarea 100% a diagnosticului, alegerea celui mai bun tratament care exista in concordanta cu rezultatele analizelor si cu istoricul sau medical, identificarea optiunilor si aflarea tuturor implicatiilor schemei de tratament alese, se arată într-un comunicat de presă al unei companii de asigurări.

Asigurarile private de sanatate reprezinta cea mai sigura alternativa pentru a avea certitudinea unui second medical opinion avizat

“Astfel, pacientul va avea o perspectiva cat mai clara asupra situatiei in care se afla si asupra pasilor pe care trebuie sa ii urmeze pentru a se insanatosi. Pentru a veni in sprijinul persoanelor care se gasesc in situatii medicale dificile, impreuna cu asiguratorul britanic LAMP Insurance, am creat NESAcard – un produs care acopera investigatiile initiale in cazul diagnosticului de cancer sau beneficiul bani, in cuantum de 2000 euro, dar si second medical opinion, in cadrul NESA (New European Surgical Academy)”, afirma Zahal Levy, Presedintele MediHelp International.

Tinand cont de faptul ca, in ultimii ani, a crescut preocuparea romanilor pentru starea lor de sanatate si dorinta de a primi tratamentul de care au nevoie, second medical opinion reprezinta inca un pas important facut de catre pacienti pentru a se asigura ca primesc cea mai buna ingrijire medicala de care au nevoie. Accesarea acestui serviciu in cadrul unei retele chirurgicale internationale care include lideri de opinie Paneuropeni, dar si globali, in domeniul oncologiei si al chirurgie oncologice, avand membri in 54 de tari, se poate face prin NESAcard pentru doar 33 euro / an.