Municipiul Bucuresti are incepand de ieri o noua staţie de tratare și sortare automată a deșeurilor municipale, cea mai mare statie de acest gen din Europa de Est. Investiţia care se ridică la 10 milioane de euro are in plan retehnologizarea și creșterea capacității de procesare a deșeurilor ce va duce la creșterea substanțială a gradului de valorificare și reciclare a deșeurilor procesate. O mie de tone de gunoaie municipale vor fi reciclate zilnic la noua staţie de deşeuri inaugurată lângă Bucureşti.

La lasanrea de ieri (miercuri) unei investițiiei initiale de 3 milioane de euro Cătălin Culinescu, directorul general Rom Waste Solutions a declarat ca: “Stația dispune acum de echipamente specializate de ultimă generație, care separă materialele pe două fracții (2D vs 3D), fiecare flux în parte fiind, mai departe, procesat cu ajutorul sortatoarelor optice. Practic, sortarea care pana acum se facea semi-automat, cu o importantă componentă manuală, este complet automatizată, oamenii fiind folosiți pentru controlul de calitate al fluxurilor”.

Investiția dublează gradul de recuperare a materialelor reciclabile ducând și la creșterea calității acestora, prin scăderea impurităților în materialele recuperate. Valoarea acestei faze a investiției a fost de 3 milioane de euro, planul total de investiții ajungand la peste 10 milioane de euro.
Rom Waste Solutions procesează zilnic circa 500 de tone de deșeuri, peste o treime din deșeurile municipale generate în București.
La inaugurare, au participat reprezentanți ai Guvernului României, ai Parlamentului României, ai Ministerului Mediului, ai Primăriei Municipiului București și ai Primăriilor de Sector, ai Primăriilor din Dragomirești Vale și Chitila, precum și repezentanți ai unor asociații profesionale din domeniul managementului deșeurilor
Primăria Capitalei a semnat deja un parteneriat, pentru amplasarea a 50 de staţii inteligente de sortare a deşeurilor în toate sectoarele, unde oamenii să poată arunca gunoiul. “În schimbul acestor deşeuri colectate selectiv vor primi bani sau tichete cadou. Cred că este un implus pentru această industrie, care prinde contur şi în România şi acre este cea mai necesară şi cea mai de viitor.” – a arătat Gabriela Firea.