La doi ani de la înfiinţarea Centrului de cercetare în domeniul chirurgiei cardiovasculare minim invazive şi a terapiei endovasculare în cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, rezultatele celor 16 medici şi cercetători au intrat în atenţia a numeroase societăţi şi congrese de specialitate din lume. Centrul de cercetare a fost înfiinţat la Sibiu, în cadrul proiectului NextCARDIO, finanţat din fonduri europene.
Proiectul de cercetare al echipa NextCARDIO a fost prezentat cercetătorilor americani

La al 47-lea simpozion anual al Societăţii americane de chirurgie vasculară sunt invitate, de fiecare dată, câte două echipe de cercetători din Europa. La simpozionul de anul acesta, organizat în luna martie in Florida, proiectele de cercetare alese pentru a-şi prezenta rezultatele au fost din Germania (Munchen) şi cel din România, de la Sibiu. Echipa NextCARDIO a prezentat cercetătorilor americani inovaţiile din managementul disecţiilor de aortă, prin utilizarea unor simulări computerizate bazate pe dinamica fluidelor, simulări care indică la final care anevrism prezintă un risc mai mare decât altul, spre exemplu. În urma participării la acest simpozion, prof. dr. Jonathan Bath, directorul Programului de Chirurgie Vasculară din cadrul Universităţii de Medicină din Missouri, a solicitat iniţierea unei colaborări cu echipa NextCARDIO, ca urmare a experienţei dobândite în utilizarea unor programe de simulare computerizată extrem de avansate. În cursul lunii mai, reputatul medic american va veni la Sibiu pentru demararea colaborării.

În afară de simpozionul mai sus amintit, Facultatea de Medicină din Sibiu, prin echipa de cercetare NextCARDIO, a mai fost invitată să participe la numeroase alte evenimente importante din lumea medicală. Simpozionul pentru probleme vasculare şi endovasculare Veith, din New York, Congresul societăţii americane, din Florida, Congresul societăţii de chirurgie vasculara din Africa, Congresul Societăţii internaţionale de chirurgie minim-invazivă (http://meetings.ismics.org/) sau Congresul Societăţii franceze de chirurgie cardiovasculară sunt doar câteva astfel de exemple din ultima perioadă. De altfel, în paralel cu invitaţia la Congresul Societăţii franceze de chirurgie, dr. Victor Costache, directorul proiectului NextCARDIO, a fost invitat să devină şi membru al Academiei franceze de chirurgie, o performanţă notabilă a medicinei din România postdecembristă.

“Comunitatea academică de la nivel internaţional a reacţionat foarte pozitiv ca urmare a rezultatelor obţinute şi diseminate prin publicaţii ISI de prestigiu şi participări la diferite congrese importante, deoarece lumea cercetătorilor este una fără graniţe. Avem la Sibiu o foarte bună echipă de cercetare în boli cardiovasculare cu medici specialişti şi doctoranzi, care va continua activitatea în domeniul bolilor aortice şi a soluţiilor minim invazive. Activitatea de cercetare este în interesul instituţiilor de învăţământ superior, a Facultăţii de Medicină, a Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu. Creând acest pol de excelenţă, modul de lucru şi disciplina realizării unor astfel de proiecte de cercetare se propagă: există şi doctoranzi care au acces la baza de date creată în cadrul NextCARDIO sau, tot ca exemplu, la staţiile de lucru performante pe care au fost instalate programe extrem de costisitoare”, explică dr. Victor Costache, directorul proiectului NextCARDIO.

La doi ani de la lansare, proiectul “Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare – NextCARDIO” reuneşte o echipă formată din cinci cercetători principali seniori, cinci ingineri care asigură partea de tehnică şi de calcul, patru doctoranzi şi postdoctoranzi, plus alţi şapte doctoranzi implicaţi indirect. Totodată, s-au mai alăturat, în mod voluntar, cercetători din Bucureşti, din Cluj-Napoca şi Iaşi. dar şi din SUA şi din Franţa.

Până acum, în cadrul Next Cardio au fost realizate numeroase studii, trei dintre acestea fiind deja publicate în cele mai prestigioase reviste de chirurgie vasculară şi endovasculară din lume, “Journal of Vascular Surgery” şi “Journal of Endovascular Therapies”. O parte din rezultatele acestor cercetări au fost şi implementate, astfel încât la Sibiu s-au înregistrat premiere naţionale în implementarea unor tehnici de intervenţii endovasculare, în cazuri dificile de anevrism de aortă rupt sau de disecţie de aortă.

Aceeaşi echipă de cercetători a finalizat şi şase proiecte de finanţare depuse în cadrul programului Horizon 2020 al Comisiei Europene, cel mai mare program de finanţare europeană destinat cercetării.

Sursa: comunicat de presa