32 de proiecte cu finanţare europeană, în valoare de peste 92 milioane de euro, au fost depuse pentru municipiul Piatra-Neamţ până la finalul lunii martie 2019.

Proiectele care au fost depuse până acum cuprind: modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public, investiţii în infrastructura educaţională pentru creşe, grădiniţe, şcoli şi licee, amenajarea a trei grădini publice urbane multifuncţionale, reabilitarea cinematografului Cozla şi transformarea lui într-un centru multifuncţional, modernizarea a şase bulevarde principale de transport, modernizarea transportului public prin achiziţia de autobuze electrice şi modernizarea staţiilor de transport , realizarea de piste pentru biciclişti şi implemetarea unui sistem bike-sharing, diversificarea serviciilor sociale, oferirea de internet gratuit prin wi-fi în zone publice urbane, implementarea unui sistem de management inteligent al traficului şi realizarea de staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice.

Cele două proiecte privind modernizarea şi extinderea iluminatului public, în valoare de 2.170.000 de euro, au primit la începutul lunii aprilie aviz favorabil, fiind admise în etapa de verificare a conformităţii administrative şi eligibilităţii, precum şi a evaluării tehnico-financiare, selectate pentru finanţare şi transmise pentru precontractare.

Prin implementarea acestor proiecte va fi înlocuit sistemul de iluminat public existent cu un sistem modern cu tehnologie led şi va fi realizat un sistem de telegestiune care permite controlul individual al fiecărui corp de iluminat, precum şi reglarea automată a luminozităţii în funcţie de factorii externi. Sistemul de telegestiune permite, de asemenea, monitorizarea iluminatului public şi identificarea în timp real a oricărei defecţiuni apărute în reţea.

“Realizarea şi depunerea de proiecte pentru atragerea de fonduri, în principal europene, a reprezentat o prioritate a administraţiei pietrene în ultimii doi ani, iar roadele încep să apară. Municipiul Piatra-Neamţ se va dezvolta într-un ritm accelerat în următorii 3 ani prin implementarea proiectelor de investiţii cu finanţare europeană, realizând şi paşi importanţi în implementarea conceptului de smart-city. Proiectele depuse pentru finanţare europeană acoperă domenii dintre cele mai diverse şi vor contribui în mod substanţial la creşterea confortului şi calităţii vieţii cetăţenilor. Nu ne oprim aici, vom continua şi în perioada următoare să fructificăm orice program de finanţare prin care putem realiza investiţii în Piatra-Neamţ”, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Sursa: comunicat de presă