Ministerul Economiei a lansat miercuri în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern pentru înființarea unei societăți pe acțiuni – Casa de Comerț SA – având ca scop integrarea ofertelor de afaceri în raport cu investitorii care vor să intre pe piața românească, dar și cu exportatorii.

„Misiunea societății va fi de a asigura promovarea bunurilor, serviciilor și afacerilor din sectoare economice diverse, acționând ca un intermediar între oferta internă și cererea externă, sau între oferta externă și cererea internă, având ca țintă satisfacerea cererilor de ofertă”, se rată în Nota de fundamentare a proiectului normativ.

Casa de Comerț SA „are un capital social inițial format din aportul în natură al statului, reprezentat de imobilul din str. Olari nr. 23, sector 2, Bucureşti, imobil care trece din proprietatea privată a statului, în proprietatea privată a societăţii, precum și din 1,5 milioane de lei aport în numerar”. Iar „capitalul social în numerar vărsat la constitutire este de un milion de lei, dimensionat să acopere investiția inițială în bunuri de capital precum și primele luni de cheltuieli de funcționare corespunzătoare unei scheme minime necesare de personal. Diferența de aport în numerar de 500.000 lei va fi vărsată în termen de 1 an de la înmatriculare”, se mai arată în documentul citat.

Suma necesară constituirii societăţii se suportă din bugetul de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului. Societatea va realiza venituri din îndeplinirea obiectului său de activitate.

„Prin intrarea în circuirtul economic a societăţii se poate asigura creșterea eficienței și eficacității activităților de susținere a afacerilor românești pe piețele externe, dar și de satisfacere a cererii pieței interne”, argumentează inițiatorii.

Societatea „poate înfiinţa filiale și sedii secundare de tipul sucursalelor, reprezentanţelor, punctelor de lucru sau altor unităţi fără personalitate juridică”, prevede Actul constitutiv al Casei de Comerț SA – anexa la proiectul normativ citat.

Potrivit Actului constitutiv, domeniul principal de activitate al Societăţii este cod CAEN 461 „Activități de intermediere în comerțul cu ridicata”, obiectul principal de activitate al Societăţii este cod CAEN 4619 „Intermedieri în comerțul cu produse diverse”, iar obiectul principal de activitate al Societăţii este completat cu următoarele activităţi secundare (în paranteză este menționat Codul CAEN):

(4611) Intermedieri în comerțul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile și cu semifabricate
(4612) Intermedieri în comerțul cu combustibili, minereuri, metale și produse chimice pentru industrie
(4613) Intermedieri în comerțul cu material lemnos și materiale de construcții
(4614) Intermedieri în comerțul cu mașini, echipamente industriale, nave și avioane
(4615) Intermedieri în comerțul cu mobilă, articole de menaj și de fierărie
(4616) Intermedieri în comerțul cu textile, confecții din blană, încălțăminte și articole din piele
(4617) Intermedieri în comerțul cu produse alimentare, băuturi și tutun
(4618) Intermedieri în comerțul specializat în vânzarea produselor cu caracter specific, n.c.a.
(5812) Activități de editare de ghiduri, compendii, liste de adrese si similare
(5819) Alte activități de editare
(5829) Activități de editare a altor produse software
(6311) Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activităti conexe
(6312) Activități ale portalurilor web
(6399) Alte activități de servicii informaționale n.c.a.
(6499) Alte intermedieri financiare n.c.a.
(7021) Activități de consultanță în domeniul relațiilor publice și al comunicării
(7022) Activități de consultanță pentru afaceri și management
(7220) Cercetare-dezvoltare în stiinte sociale si umaniste
(7320) Activități de studiere a pieței și de sondare a opiniei publice
(7490) Alte activități profesionale, științifice și tehnice n.c.a.
(8230) Activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor
(8299) Alte activități de servicii suport pentru întreprinderi n.c.a.