Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, OUG 23/2017 privind plata defalcată a TVA, cu voturi 163 ”pentru” și 95 ”împotrivă”, proiectul de lege urmând să fie trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

”Ordonanța 23 instituie un experiment fiscal unic în Europa. Vorbim despre un exepriment pentru că alte țări care mai aplică așa aplică fie opțional fie numai pentru companiile de stat. (…) Birocrația infernală pe care o va reprezenta acest TVA split este un lucru la care noi vom supune economia României și este un lucru negativ. Noi considerăm că deja birocrația este înfiorătoare pentru mediul privat din România, IMM-urile trebuie să se conformeze la un număr de reglementări fiscale foarte mare și în continuă schimbare. (…) Vă rugăm să nu votați această lege, să punem un capăt la ceea ce s-a numit <țopăială fiscală>”, a spus deputatul USR Claudiu Năsui.

Și deputații PMP au anunțat că vor vota împotriva acestui proiect.

”Această măsură nu are decât două cauze principale. Una o reprezintă incapacitatea acestui guvern de a gestiona TVA și transferă povara administrativă în curtea companiilor. A doua o reprezintă eșecul politicilor fiscal-bugetare în România și nevoia disperată după resurse, fără a ține cont de consecințe. În acest context PNL nu poiate vota decât într-un fel: împătrivă”, a spus și deputatul PNL Bogdan Huțucă.

Comisia de buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, raport de admitere în cazul OUG privind plata defalcată a TVA cu modificări, înregistrându-se 11 voturi ”pentru” şi 10 ”împotrivă”.

Membrii comisiei au dezbătut timp de două zile proiectul de lege de aprobare a OUG privind plata defalcată a TVA, adoptând mai multe modificări, printre care cea potrivit căreia măsura să fie obligatorie doar pentru companiile care au datorii la plata acestei taxe sau se află în insolvenţă, iar plafoanele datoriilor de la care companiile intră în acest sistem au fost majorate de 10 ori.

Astfel, potrivit noilor reglementări adoptate la articolul 2, “au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea şi plata TVA, şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea TVA, care se află în cel puţin una din următoarele situaţii:

a) La 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligaţii nu sunt achitate până la data de 31 ianuarie 2018;
b) începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedură fiscală, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”.

sursa: mediafax.ro