Mii de localnici şi turişti au asistat, pe faleza manifestările de Ziua Marinei

Mii de localnici şi turişti au asistat, marţi, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa, la manifestările de Ziua Marinei, fiind prezent şi preşedintele Klaus Iohannis. În total, în organizarea manifestării şi desfăşurarea evenimentelor au fost implicaţi 3.000 de militari de la Forţele Navale, informează Mediafax.

Programul festivităţilor organizate de Ziua Marinei Române a început la ora 9.55, cu intonarea Imnului Naţional, în timp ce pe catargul de pe faleză este ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre.

La bordul navelor, militarii au arborat pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz.

Preşedintele Klaus Iohannis apoi a vorbit despre Planul de înzestrare a Armatei Române

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat de Garda de Onoare, apoi a vorbit despre Planul de înzestrare a Armatei Române, dar și despre eforturile pe care statul român le face pentru ca rolul Mării Negre să fie recunoscut la nivelul NATO și al Uniunii Europene, adaugă Mediafax.

“Un stat nu poate fi cu adevărat puternic dacă nu are capacitatea de a-și proteja cetățenii și de a le asigura securitatea. Avem nevoie de o armată înzestrată și pregătită să facă față cu succes provocărilor actuale, și aceasta implică eforturi deosebite în ceea ce privește dotarea și modernizarea. În acest sens, acordul politic cu privire la alocarea pentru următorul deceniu, începând din acest an, a 2% din bugetul național pentru Apărare și aprobarea «Planului de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026» transmit un semnal puternic de responsabilitate”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a afirmat că zona Mării Negre este una cu importanță strategică din punct de vedere militar, politic, economic, cultural și social

“Avem datoria de a transforma întregul potențial al acestei regiuni în avantaje reale pentru România. În arealul Mării Negre ne confruntăm cu provocări de securitate din ce în ce mai complexe și mai volatile, precum și cu un grad sporit de impredictibilitate și incertitudine. (…) În actualul context, România își asumă și mai activ profilul de stat puternic și de actor regional relevant. Suntem un pilon de stabilitate și furnizor de securitate în regiune. Depunem eforturi consistente pentru ca rolul Mării Negre și importanța sa strategică să fie recunoscute la nivelul NATO și al Uniunii Europene”, a mai spus Iohannis.

Muzica Militară şi garda de onoare s-au retras de pe faleză, pentru a permite accesul publicului

A urmat oficierea serviciul religios, concomitent cu depunerea de ancore de flori pe mare, iar apoi Zeul Neptun va sosi din larg, în timp ce navele vor pune în funcţiune mijloacele de semnalizare acustică, iar pe digul din Portul Tomis s-a realizat spectacolul de efecte pirotehnice pe timp de zi.

Manifestările au mai cuprins evoluţia remorcherelor multifuncţionale Voinicul, Vânjosul şi Vârtosul pe acorduri de vals, salturi efectuate de scafandrii de la Forţe Speciale din două elicoptere Puma Naval şi două ambarcaţiuni rapide, trecerea deasupra dispozitivului de nave a şase avioane de vânătoare, derularea unui exerciţiu de căutare şi atac submarin inamic, un exerciţiu de combatere a imigraţiei ilegale pe mare, etc.

Muzica Militară a Forţelor Navale a încheiat activităţile, ca mai apoi în Portul Tomis s-au organizat jocuri marinăreşti.

Ziua Marinei Române a fost oficializată ca onomastică a marinarilor români în 15 august 1902, iar de peste un secol sărbătoarea marinarilor atrage atenţia publicului atât prin ceremonii militare şi religioase, cât şi prin momente specifice vieţii şi tradiţiilor marinarilor – parade navale, exerciţii demonstrative, competiţii şi jocuri marinăreşti.