Tot mai mulţi dezvoltatori și-au relansat proiectele imobiliare sau au primit comenzi şi cereri noi

Piaţa construcţiilor este impulsionată  şi de faptul că românii reveniți din străinătate pentru vacanța de vară investesc în renovarea caselor sau chiar în construirea de locuințe noi.  Această creștere a cererii îi încurajează pe producătorii și importatorii de materiale să mărească prețurile, informeaza Mediafax.

Cosmin Răileanu, administratorul portalului vindem-ieftin.ro, specializat în materiale de construcții, crede că materialele de construcții sunt scumpite, în mare parte, și artificial, producătorii profitând de faptul că românii veniți din străinătate în vacanță cumpără acum materiale fără să compare prețurile. În plus, „parcă se repetă istoria din 2008, când băncile acordau destul de ușor credite pentru renovarea de case și cererea creștea atât de mult încât stocurile se epuizau rapid”. În fine, „scumpirea materialelor și a manoperei se vor reflecta inevitabil în prețurile locuințelor”, a mai spus distribuitorul.

La începutul anului, conducerea Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO) a semnalat tendința de a crește prețul caselor, în special pe fondul creșterii abrupte a salariului minim pe economie. „Majorarea de salarii din februarie cu siguranță va produce efecte. Măsura cu TVA zero la tranzacțiile imobiliare (în limita a 100.000 de euro) ar trebui să atenueze aceste tendințe, dar va fi compensată de creșterea costurilor cu materialele și cu manopera”, a declarat Laurențiu Plosceanu, președintele ARACO, la deschiderea târgului internațional Constructexpo.

„Este legea cererii și ofertei. Toți constructorii – de locuințe, dar și de birouri sau de centre comerciale – au acum nevoie de aceste materiale. Când scade cererea, scad și prețurile, și marjele de profit; cînd cererea crește, operatorii forțează creșterea marjelor de profit, mărind prețurile”, a declarat pentru MEDIAFAX Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR). În opinia sa, factorii de cost au o influență mai mică asupra prețurilor, pentru că volumele de producție sunt mari și se disipează la nivelul prețului pe unitatea de produs. „Poate părea paradoxal, dar prețul de producție la un kilogram de ciment este mai mic decât la un kilogram de parfum, datorită volumelor mari cu care se operează în industria cimentului”, a spus liderul APMC.

Pe de altă parte, în prima jumătate a acestui an au crescut și salariul minim pe economie – fapt care a scumpit manopera, dar și costurile de producție, în special cele cu energia electrică. Toți acești factori au condus la scumpiri cuprinse între 5% și 30% la diverse materiale, cum sunt cimentul, fierul-beton, tabla, plasele și celelalte produse din oțel, dar și la mobilă și la produsele din lemn.

Preţurile locuințelor din marile oraşe au crescut în medie cu 8,8% în trimetrul I 2017 față de luna similară din 2016

În România există deja patru oraşe mari (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa) unde preţul mediu pe metrul pătrat a revenit peste pragul de 1.000 de euro, arata datele publicate pe portalul imobiliare.ro.

Reamintim că accelerarea prețurilor de pe piața imobiliară este noul risc identificat de Banca Națională a României (BNR) ca amenințând stabilitatea financiară a țării. „A apărut un nou risc – deocamdată având o intensitate scăzută – de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a afirmat viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, la conferința de prezentare a Raportului asupra Stabilității Financiare, publicat de banca centrală pe 25 mai. „Creșterea medie a prețurilor, de aproximativ 7% în ultimul an, depășește pragul de atenție, de 6%, stabilit prin metodologia Comisiei Europene. Există posibilitatea unei expansiuni a pieței imobiliare”, a mai spus Liviu Voinea.

În fine, și datele oficiale privind evoluția prețurilor în industrie, raportate de Institutul Național de Statistică (INS), arată scumpiri în perioada iunie 2016 – iunie 2017 în sectoarele producătoare de materiale de construcții. Astfel, potrivit INS, prețurile au crescut cel mai mult în industriile metalurgică (14,1%), chimică (6,3%), mobilă (3,7%), prelucrarea lemnului (2,1%) și în sectorul de mase plastice (1,4%). De asemenea, sunt consemnate scumpiri în sectoarele producătoare de bunuri intermediare (4,1%), bunuri de folosință îndelungată (3,8%) și bunuri de uz curent (3,5%).