Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Conferința femeilor francofone, dedicată antreprenoriatului, că susține egalitatea de gen, precizând că femeile antreprenor reprezintă modele pentru generația tânără.

„Femeile care lucrează în economie, cercetare și dezvoltare, cele care devin antreprenor și cele care aspiră să se lanseze în afaceri, reprezintă modele pentru generația tânără și pot împărtăși experiențe extrem de valoroase”, a susținut Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Conferința femeilor francofone dedicată antreprenoriatului -„Creaţie, inovaţie, antreprenoriat, creştere economică şi dezvoltare: femeile se afirmă!” este organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis precizând că acesta este „un semn de susținere pentru mobilizarea tuturor energiilor în atingerea obiectivelor egalității de gen”.

Șeful statului a mai spus că atenția specială acordată problematicii femilor antreprenor și rolul femilor în economie este relevantă atât pentre prezent, cât și pentru viitor.
„Femeile se confruntă în mediul antreprenorial cu o serie de probleme grave: au parte de un acces dificil la resurse de finanțare și resimt lipsa unor rețele de susținere. Prezența lor este mai redusă în zonele de decizie în raport cu bărbații. Nu în ultimul rând, femeile sunt victimemele unor stereoptipuri și prejudecăți legate de rolulrile și abilitățile lor în familie, economie, dar și în societate. Tot mai multe voci solicită reducerea inegalităților dintre femei și bărbați, și autonomizarea economică a femeilor. Conferința are misiunea de a asculta aceste voci și rolul de a contribui cu idei și bune practici pentru strategia francofonă a egalității de gen”, a mai spus șeful statului.

Iohannis a subliniat că, deși în România s-au făcut progrese importante pentru atingerea obiectivelor egalității de șanse, „suntem conștienți de nevoia accelerării ritmului de recuperare a decalajelor, în primul rând prin schimbarea mentalităților, dar și prin abordarea integrată şi multidimensională a politicilor din domeniu, inclusiv în sprijinirea antreprenoriatului feminin”.

„De 100 de ani, România a dat politicii, culturii, științei, educației și sportului o serie de importante personalități feminine. Avem datoria să onorăm această prețioasă contribuție, făcând din egalitatea de gen una din marile împliniri ale lumii, o prețioasă moștenire pentru generațiile care urmează”, a precizat Klaus Iohannis.

România găzduiește, în 1 și 2 noiembrie, Conferința femeilor francofone dedicată antreprenoriatului -„Creaţie, inovaţie, antreprenoriat, creştere economică şi dezvoltare: femeile se afirmă!”

A treia Conferință internațională a femeilor francofone este organizată, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, de către Ministerul Afacerilor Externe, în cooperare cu Organizația Internațională a Francofoniei și cu Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse.

sursa: mediafax.ro