Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a declarat, marți, că proiectul de ordonanță care modifică Legea nr. 233/2016 privind parteneriatul public-privat este finalizat, în prezent fiind în curs de avizare la Ministerul Finanțelor.

„Legea fost avizată la noi în minister, acum e în curs de avizare la Ministerul Finanțelor”, a spus Laufer.

Ministrul a mai spus că proiectul de ordonanță care modifică Legea nr. 233/2016 privind parteneriatul public-privat va fi prezentat în Guvern după avizare.

„Legea parteneriatului pulic-privat este o lege extrem de importantă atât pentru mediul privat, cât și pentru stat. Ne va permite să construim, să dezvoltăm proiecte de foarte multe tipuri și incusiv servicii publice, iar statul să înceapă plata acestora după ce le sunt date în exploatare. Eu cred că există un potențial și un interes foarte mare din partea unor fonduri de investiții străine pentru realizarea acelor șapte spitale regionale pe care le avem în programul de guvernare și un spital republican”, a precizat Laufer.

Totodată, ministrul a mai spus că pot fi cuprinse în parteneriatu public-privat autostrăzi, drumuri, clădiri și servicii publice. „Există un interes sporit pentru finanțarea proiectelor pe care noi le putem oferi în parteneriat public-privat, dar va fi și obligația ministerelor de o parte să vină cu proiecte concrete, în funcție de domeniile lor de activitate”, a susținut Laufer.

De asemenea, ministrul a precizat că, pe plan local, a permis posibilitatea autorităților locale să facă proiecte în parteneriat public-privat.

„S-a lucrat foarte mult la această lege, vechea lege care s-a adoptat anul trecut în noiembrie a avut anumite probleme, noi am refăcut grupul de lucru, vreau să vă spun că a participat inclusiv Banca Mondială și BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – n.r)”, a adăugat Ilan Laufer.

În privința Programului Start-up Nation, Laufer a precizat că ministerul vrea să reia acest program și anul viitor.

Întrebat dacă a făcut evaluarea secretarilor de stat, Laufer a răspuns afirmativ. „I-am evaluat, am trimis, urmează să vedem care este punctul de vedere al Guvernului (…) Dacă țineți minte, în minister au fost de la începutul anului mai mulți secretari de stat. În acest moment, toți secretarii de stat care au venit au între o lună și jumătate și câteva zile. Deci, avem trei secretari de stat, sunt veniți foarte, foarte recent. Cei care au fost înainte nu mai sunt în minister”, a susținut Ilan Laufer.

sursa: mediafax.ro