Prima ediție a Festivalului Mărțișorului va avea loc în perioada 2-12 martie.

Programul Festivalului este variat şi cuprinde spectacole, expoziția de pictură “Din suflet de copil” cu lucrări realizate de elevii cursului de pictură susținut de Dr. Nicoleta Zagura, expert UNESCO în educație artistică și cu mărțișoare hand-made, personalizate care vor fi oferite în dar tuturor spectatorilor și vizitatorilor.

Vineri, de la orele 18.00 în Sala Mare a Centrului European Cultural și de Tineret pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” – CECTUNB, cei mai mici artiști ai Fundaţiei “Dan Voiculescu”, alături de Trupa Pam-Pam vor susține un spectacol inedit cu muzică, dans şi poezie. Cu această ocazie se va da startul programului “Educație ALTFEL”, în cadrul căruia copiii și tinerii din București vor putea participa la activitati gratuite, educative si culturale. Primul eveniment se numește “Mărţişor cu surprize” și va avea loc vineri seara, când copiii dvor da startul serbării primăverii în cadrul unei serii de spectacole şi evenimente culturale menite să le dezvolte inteligenţa şi aptitudinile. În cadrul evenimentului, copiii vor expune lucrări de pictură, quilling, origami și obiecte din săpun realizate la cursurile organizate în cadrul Clubului de Excelență al fundaţiei, şi vor realiza mărțișoare unicat pe care le vor oferi în dar mămicilor.

În spațiul expozițional al CECTUNB va fi organizată o expoziţie de costume populare românești autentice, rare, vechi de peste 100 de ani (colecția privată a Simonei și Cristinei Leasă).

Sâmbătă, tot de la orele 18.00 va fi invitat ansamblul de dansuri populare “Doinița” din București ai cărui membri vor prezenta un program special, de inițiere și de cunoastere a traditiilor folclorice romanești. Spectacolul “Folclor de Mărțișor” va include cântece și dansuri populare specifice fiecăreia dintre zonele etnografice ale României (Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Banat, Bihor, Făgăraș, Năsaud, Maramureș și Călușul). Alături de soliștii de muzică populară Robert Dumitru, Mădălina Ciucu, Petronela Axintioaiei și Maria Soare, membrii Ansamblului Folcloric “Doinița” vor invita la final spectatorii la o horă românească.

Atât vineri, cât și sâmbătă pe scena CECTUNB va evolua și Ansamblul de Balet “Arabesque” al Fundației Culturale Pentru Copii și Tineret “Noi și Prietenii Noștri”. “Arabesque” este un ansamblu de tradiție, cu o activitate de peste 30 de ani, laureat al mai multor festivaluri naționale și internaționale (Franța, Italia, Canada, Iordania ș.a).

Luni, de la orele 19.00, la Teatrul Național București, Sala Pictură va avea loc la spectacolul-concert “BucurEȘTI un suflet de oraș” susținut de pianistulul de jazz Marius Vernescu și de invitații săi: violonistul Gabriel Stănescu, actorii Alexandru Pribeagu (pantomimă) și Alexandra Aga, instrumentiștii Alex Tomaselli (chitară), Nicu Grigoraș (percuție), Cătălin Răzvan (bas), Beatrice Roman Vernescu (clape).

Sursa: Mediafax