Revolut a analizat obiceiurile de economisire ale tinerilor din țări europene în cadrul unui studiu desfășurat pe un eșantion de peste 11.000 de respondenți, dintre care 3000 de români.

Datele arată că mai puțin de jumătate (47.57% ) dintre dintre tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18 și 38 de ani economisesc în mod constant, iar alții 17,11% nu reușesc deloc să pună bani deoparte.

Mai mult, majoritatea (61,45%) își face griji cu privire la viitorul financiar și consideră că este dificil să strângă bani în mod frecvent.

Conform datelor înregistrate, cei mai mulți ”millennials” economisesc utilizând conturi de economii (47,95%) și numerar (23,22%). Din păcate, numărul celor care aleg variante precum acțiuni, obligațiuni și fonduri mutuale nu depășește 6%.

Cei mai mulți dintre români economisesc pentru vacanțe (38,26%), apoi pentru a achiziționa o locuință (22,7%) și pentru cheltuieli neprevăzute (10,6%).

Millennials şi pensia

Cât priveşte economisirea pentru pensie, studiul Revolut arată că 90,6% dintre cei chestionaţi susţin că îi preocupă foarte mult să beneficieze de această facilitate, iar 71,4% îşi doresc să primească de la angajatori mai multe sfaturi şi informaţii despre pensie şi alte beneficii asemănătoare. Cu toate acestea, doar 5% dintre tineri economisesc în acest scop.

Millennials şi investiţiile imobiliare

Tinerii români afişează un interes mai crescut pe zona investiţiilor în imobiliare. Astfel, spre deosebire de vestici, 59% dintre tinerii din România preferă să deţină propria locuinţă în detrimentul închirierii, însă un cămin propriu rămâne un lux pentru mulţi dintre ei. Peste jumătate dintre respondenţi (55,81%) consideră că este foarte dificil să achiziţioneze o primă casă şi mai mult de 60% întâmpină dificultăţi în a accesa un credit ipotecar, proces pe care îl consideră anevoios şi stresant.

În acest context, aproape 58% dintre cei care îşi doresc să aibă propria locuinţă intenţionează să solicite un împrumut.

Cât economisesc tinerii din principalele orașe din România?

În ceea ce priveşte împărţirea pe zone a celor care economisesc, pe primul loc se situează braşovenii, cu o sumă medie lunară de 108,69 de euro, urmaţi de bucureşteni – cu circa 89,25 euro/lună, ieşeni (86,59 euro/lună) şi clujeni (83,31 euro/lună.

În schimb, locuitorii din Bucureşti economisesc mult mai puţin faţă de vecinii din Budapesta (177,62 euro/lunar) sau cei din Sofia (130,19 euro/lunar).

Conform Millennial Money Report, europenii care reușesc să economisească cei mai mulți bani lunar sunt berlinezii. Aceștia pun deoparte în fiecare lună peste 291 de euro, fiind îndeaproape urmați de londonezi, cu 288 de euro lunar și de tinerii din Copenhaga, care economisesc 266 de euro la fiecare salariu.

Sursa: https://blog.revolut.com/do-millennials-care-about-saving/