Aflat la cea de a șasea ediție, Conferința IFS – singurul eveniment desfășurat în România pe tema standardelor IFS a avut loc pe 28 mai 2019 la București. Ca de obicei, evenimentul a fost organizat de INAQ Consulting împreună cu IFS Management GmbH.

Au fost prezentate trendurile în domeniul industriei alimentare și situația actuală din țara noastră a certificărilor IFS ale companiilor activând în industria alimentară și industrii suport (ambalaje, logistică – depozitare, transport și distribuție) comparativ cu alte țări din Europa.

Marec Marzek, reprezentantul IFS Management GmbH pentru Polonia și CEE, prezent la conferință a îndemnat producătorii care vor să distribuie produsele pe piața externă sau pe piața locală prin intermediul marilor retaileri să demonstreze îndeplinirea cerințelor privind siguranța alimentului și un înalt nivel calitativ prin obținerea certificărilor IFS. “În prezent există 750 de mari retaileri care au acces la o bază de date cu toate companiile certificate IFS atunci când își caută noi furnizori”, a precizat Marzec. Acesta a mai adăugat că  firmele au la dispoziție un instrument extrem de util – IFS Trend Risk Monitor, cu ajutorul căruia pot verifica produsele care au probleme legate de siguranța alimentară precum și calitatea anumitor produse. În completare, Ionuț Nache, reprezentant IFS în România și Director general al INAQ Consulting, a declarat că “România ar trebui să urmeze exemplul Poloniei pentru mărirea numărului de certificate IFS atât în zona de producție alimentară – IFS Food, pentru produsele de uz casnic și uz personal – IFS HPC, cât și pentru serviciile conexe (depozitare-transport-distribuție) – IFS Logistics”

În cadrul conferinței au fost prezentate și alte informații valoroase, cu privire la etichetarea produselor și noile reglementări în domeniu, care vor intra în vigoare din 2020. S-a discutat despre auditul social și importanța tot mai mare a acestuia, despre cerințele tot mai exigente ale consumatorilor și cum este potrivit a proceda pentru îndeplinirea acestora.

Participanții la eveniment au aflat și despre inovațiile în domeniul alimentelor fără gluten, implementarea cerințelor și certificarea conform standardului specific, despre noile tehnologii privind ambalajele, respectiv interzicerea unora dintre cele utilizate în mod curent.

Reprezentanții laboratoarelor de analize alimentare au informat cu privire la noi protocoale de analiză a produselor alimentare, mai eficiente, mai rapide, mai accesibile, recunoscute la nivel mondial, disponibile acum și în România.

De asemenea, au fost prezentate cele mai noi sisteme de control pentru dăunători și ultimele cercetări în domeniu pentru scăderea rezistenței insectelor la anumite produse, astfel încât să poată fi asigurată siguranța alimentară.

În încheierea evenimentului participanții au aflat noul calendar al cursurilor IFS organizate în România de INAQ Consulting – IFS Training Center.

Următoarea ediție a acestui eveniment va avea loc anul viitor, când va fi prezentat noul standard IFS Food versiunea 7.0, IFS Broker 3.0, precum și alte noutăți în domeniul certificărilor IFS pentru siguranța și calitatea produselor, pentru dezvoltarea afacerilor și cucerirea de noi piețe de către producătorii români.

Înscrierile se pot face din timp la office@inaq.ro.