Fostul director financiar al companiei Autonomy, Sushovan Hussain, a fost găsit vinovat de „umflarea artificială” a prețului a companiei înainte de a fi preluată de HP, în 2011, pentru 7,1 mld. dolari.

HP a realizat ulterior că prețul acțiunilor a fost crescut artificial, pentru a face compania mai atractivă pentru cumpărători, și l-a dat în judecată directorul Autonomy, relatează BBC.

Procurorii au transmis că începând cu anul 2009, managerii de la Autonomy – una dintre cele mai mari companii de software din Marea Britanie – au căutat să umfle prețul acțiunilor companiei și să facă compania mai atractivă pentru potențialii cumpărători, prin creșterea artificială a numărului de tranzacții din bilanț.

După ce a cumpărat Autonomy, gigantul american a anunțat că a descoperit nereguli contabile. Fondatorul și directorul executive Autonomy, Mike Lynch, fost cercetător la Cambridge, a respins vehement acuzațiile HP.

Într-un comunicat, Hewlett Packard s-a declarat satisfăcută de verdictul împotriva fostului director Autonomy, condamnat pentru fraudă. „Așa cum am susținut în mod consecvent, fostul director Autonomy, Hussain s-a angajat într-o fraudă și a înșelat în mod deliberat piața, printr-o serie de tranzacții false. Autononomy și-a manipulat veniturile și rezultatele trimestriale, făcând imposibilă o evaluare exactă”

Fostul director al companiei de software, Hussain a pledat nevinovat în procesul, care a avut loc la San Francisco și spune că va face recurs.

sursa: mediafax