Vicepremierul Viorel Ștefan a anunțat că Guvernul va adopta săptămâna viitoare un act normativ prin care statul va acorda credite preferențiale, cu dobândă zero, persoanelor care vor să investească în dezoltare personală, acoperind cheltuieli cu educația, sănătatea, sportul sau cultura.

„Beneficiarii pot fi persoane de 16-26 de ani sau de 26-55 de ani și sunt eligibili dacă urmează o formă de învățământ. Tinerii de 16-26 de ani pot primi credite de 40.000 de lei plus un bonus de 20.000 de lei, iar persoanele de 26-55 de ani pot primi 35.000 de lei plus un bonus de 20.000 de lei”, a explicat Viorel Ștefan într-un briefing de presă.

„Dobânda este zero din perspectiva beneficiarului, pentru că toate dobânzile și comisioanele bancare aferente acestor credite sunt suportate de stat, prin Comisia Națională de Strategie și Prognoză, cu condiția plății la scadență a ratelor”, a mai spus oficialul. Iar „garanția este acoperită de stat în proporție de 80%, prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, urmând ca diferența să fie asigurată de beneficiar sau de un codebitor”.

Potrivit vicepremierului, cheltuielile ce pot fi acoperite prin acest program sunt următoarele:
Educație
– Plata cursurilor de specializare/calificare/pregătire profesională
– Taxa de studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unități de învățământ din România
– Plata cărților, rechizitelor, revistelor de specialitate
– Taxa de participare manifestări științifice și concursuri din România
– Costurile de transport pentru participarea la manifestări științifice din România sau din străinătate
– Achiziționare de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri.
– Plata chirie, utilități, loc cazare în cămine școlare sau studențești
Cultură
– Abonamente culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee
Sănătate
– Costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervențiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naționale de sănătate publică
Sport
– Echipamente sportive de uz personal
– Abonamente la activități sportive (fitness, înot etc.)
Locuințe
– O parte din construcția sau achiziția unei locuințe
– Modernizarea sau renovarea locuinței.
Viorel Ștefan a mai menționat că „potrivit aprecierilor noastre, de acest program ar putea beneficia aproximativ opt milioane de cetățeni.

Sursa: Mediafax