Facebook a declarat astăzi că a încetat să permita ca aplicațiile sale  să fie preinstalate pe smartphone-uri vândute de Huawei pentru a se conforma restricțiilor din S.U.A., o mișcare care aduce o nouă lovitură gigantului tehnic chinez.

Reprezentanții rețelei sociale au declarat că au suspendat furnizarea de software pentru ca Huawei să pună pe dispozitivele sale în timp ce examinează sancțiunile recent introduse în S.U.A. Proprietarii smartphone-urilor existente Huawei care au deja aplicații Facebook pot continua să le folosească și să descarce actualizări.

Dar nu este clar dacă cumpărătorii de noi dispozitive Huawei vor putea să instaleze aplicațiile Facebook pe cont propriu. Miscarea lui Facebook este cea mai recenta scadere in conflictul escaladator din partea SUA si China.

Departamentul de Comerț a împiedicat, luna trecută, companiile din SUA să-și vândă tehnologia Huawei și alte firme chineze fără aprobarea guvernului. Ministerul de Comerț din China a răspuns săptămâna aceasta avertizând că va lansa în viitorul apropiat propria listă a companiilor străine “nesigure”.

Oficialii americani au introdus pe lista neagră Huawei, furnizorul mondial de echipamente de rețea din lume și cel de-al doilea mare producător de smartphone-uri. Se spune că Beijingul ar putea folosi produsele companiei pentru cyberespionage, dar fără a prezenta dovezi de spionaj intenționat.

“Revizuim regula finală a Departamentului Comerțului și cea mai recentă licență generală temporară și luăm măsuri pentru a asigura conformitatea”, a declarat Facebook, referindu-se la o perioadă de grație de 90 de zile care permite continuarea suportului echipamentelor existente Huawei.

Huawei a refuzat să comenteze.

Google, care face sistemul de operare Android folosit de Huawei, a spus deja că, în timp ce va continua să sprijine telefoanele existente Huawei, dispozitivele viitoare nu vor veni cu aplicațiile și serviciile sale, inclusiv cu hărți, Gmail și căutare. Numai servicii de bază vor fi disponibile pentru viitoarele versiuni de Android.

sursa:https://phys.org