Guillermo del Toro, Greta Gerwig, Martin McDonaugh, Christopher Nolan și Jordan Peele au fost nominalizați la premiul pentru cea mai bună regie decernat de Sindicatul regizorilor americani (Directors Guild of America, DGA), informează Variety.

Guillermo del Toro a fost nominalizat pentru filmul “The Shape of Water”, Greta Gerwig, pentru “Lady Bird”, Martin McDonaugh, pentru “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, Christopher Nolan, pentru “Dunkirk”, iar Jordan Peele, pentru “Get Out”.

De asemenea, Peele a fost nominalizat la premiul DGA pentru cel mai bun regizor debutant, alături de Geremy Jasper (“Patti Cake$”), William Oldroyd (“Lady Macbeth”), Taylor Sheridan (“Wind River”) și Aaron Sorkin (“Molly’s Game”).

Aceasta este a patra nominalizare la premiul pentru regie decernat de DGA pentru Christopher Nolan, selectat în anii anteriori pentru lungmetrajele “Inception”, “Memento” și “The Dark Knight”.

De asemenea, Greta Gerwig este doar a opta femeie nominalizată la acest premiu, fiind precedată de Lina Wertmuller (“Seven Beauties”), Randa Haines (“Children of a Lesser God”), Barbra Streisand (“The Prince of Tides”), Jane Campion (“The Piano”), Sofia Coppola (“Lost in Translation”), Valerie Faris (“Little Miss Sunshine”) și Kathryn Bigelow, selectată de două ori, pentru “Zero Dark Thirty” și “The Hurt Locker”, cu filmul din urmă câștigând și prestigiosul trofeu, în 2009.

Peele este al patrulea regizor de culoare nominalizat la premiile DGA, după Lee Daniels (“Precious”), Steve McQueen (“12 Years a Slave”) și Barry Jenkins (“Moonlight”).

Pentru filmul “The Shape of Water”, Del Toro a primit Globul de Aur pentru cea mai bună regie la gala care a avut loc duminică, la Los Angeles. De asemenea, Gerwig a câștigat premiul pentru cea mai bună regie la gala de anul acesta a National Board of Review, una dintre cele mai prestigioase asociații de critici de film din SUA.

DGA este o asociație care numără peste 17.000 de membri, mulţi dintre ei având drept de vot şi la Oscaruri.

Din 1948, doar şapte regizori premiaţi de DGA nu au reuşit să câştige apoi Oscarul pentru regie din anul respectiv.

Anul trecut, Damien Chazelle a câștigat atât premiul DGA, cât și Oscarul pentru cea mai bună regie, pentru filmul “La La Land”.

Premiile Oscar vor fi decernate de Academia de film americană 4 martie, nominalizările urmând a fi anunţate pe 23 ianuarie.

Cea de-a 70-a gală a premiilor Sindicatului regizorilor americani va avea loc pe 3 februarie, la Beverly Hilton Hotel din Los Angeles.