Uneori se promovează persoanele greșite. Acestea ar putea fi înșelătoare și fără scrupule manipulative (ceea ce psihologii numesc “Machiavellian”)  sau preocupate egoiste, narcisiste. Angajații cu una sau mai multe dintre aceste trei trăsături de personalitate, cunoscute sub numele de “triada întunecată”, sunt mai predispuși să trișeze, să se angajeze în comportamente frauduloase sau explozive la locul de muncă și să ia decizii neetice, se arată într-un studiu publicat de Klaus J. Templer,  Profesor Asociat al Organizatiei de Psihologie a Universitatii de Stiințe Sociale din Singapore. Poate fi frustrant pentru oamenii cinstiți și umili să urmărească acești angajați cum o iau înainte. Cum reușesc astfel de oameni?

Într-un studiu recent publicat în revista Personality and Individual Differences, competența politică este definită ca o competență socială pozitivă care ajută oamenii să se reunească, să influențeze pe ceilalți, să demonstreze o atitudine socială și să pară sinceri în relațiile cu ceilalți.

Am fost cercetati 110 angajați în Singapore într-o varietate de industrii și poziții, întrebându-i cum au văzut calitățile lor politice la locul de muncă. De asemenea, au fost determinate scorurile pe factorul H al personalității. Scorurile mari pe factorul H indică onestitatea-umilință. Scorurile mici sunt practic identice cu nucleul comun al triadelor întunecate. În cele din urmă, au fost analizati șefii acestor angajați si s-a observat ca
că angajații toxici ale căror competențe politice erau foarte apreciate de către supraveghetorii lor au avut mai multe șanse de a avea un rating de performanță ridicat. Cu alte cuvinte, în timp ce nu toți oamenii toxici posedă o îndemânare politică, acei oameni toxici care folosesc în mod eficient abilitățile politice în ochii sefilor lor sunt considerați mai performanți. Și, după cum se știe, cei care sunt considerați a fi cei mai performanți sunt mai susceptibili de a fi promovați.

Există o modalitate de a preveni promovarea persoanelor toxice?

Psihologii organizaționali care au cunoștințe în evaluarea personalității și comportamentului pot ajuta la identificarea devreme a personalităților toxice, dar dacă angajatul posedă competențe politice, această sarcină este dificilă. Șefii se pot consulta, de asemenea, cu colegii și subordonații angajaților înainte de a face o promovare, deoarece persoanele toxice se pot comporta diferit față de colegi și subalterni decât față de șefii care au putere de decizie.

Oamenii cinstiți și umili vor pierde întotdeauna aceste personalități întunecate? Nu neaparat. Doar că unii oameni toxici pot să-și folosească abilitățile politice pentru propriile lor scopuri și au succes. Cercetarea profesorului Klaus J. Templer a constatat că, odată ce puterea politică a fost controlată, nu a existat nicio diferență în evaluarea performanței medii a sarcinilor între angajații toxici și cei cinstiți. Iar atunci când a venit la o sarcină cum ar fi facilitarea echipei, angajații cinstiți-umili au primit ratinguri mai mari decât colegii lor toxici (din nou, atunci când am controlat pentru abilitățile politice).

Aceste date vă ajută să explicați de ce există numeroși oameni nontoxici care sunt promovați. Dacă sunteți unul dintre acești oameni cinstiți și umili care se simt lăsați să fie remarcati, această cercetare sugerează că puteți face o alegere pentru promovare prin dobândirea unei calități politice. Construiți-vă rețeaua cu diverse grupuri de oameni cheie în interiorul și în afara organizației. Afișați un interes real față de alte persoane (într-un mod care este evident pentru ei, nu va ajuta dacă alții nu văd). Ascultă-i pe ceilalți și întreba-i despre interesele lor profesionale și personale. Dacă sunteți capabil să stabiliți un raport bun cu ceilalți, ei vor asculta mai mult sugestiile dvs.

În timp ce demonstrația calităților politice este mai ușoară pentru unii, poate fi învățată. Când îl folosiți pentru scopuri personale și organizaționale sănătoase, acesta poate crește atât performanța dvs., cât și cea a companiei dvs.