Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat, joi, la Câmpia Turzii, judeţul Cluj, o staţie electrică de transformare în urma unei investiţii de aproape 10 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată din fonduri proprii.

Reprezentanţii Transelectrica au declarat, joi, presei, că lucrările au fost începute în anul 2014 şi au constat în retehnologizarea completă a staţiei, incluzând echipamente primare şi secundare.

”Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat lucrările de retehnologizare a Staţiei Electrice de Transformare 220/110/20 kV Câmpia Turzii, judeţul Cluj, după o investiţie de circa 42 de milioane de lei, din fonduri proprii. Lucrările au fost demarate în anul 2014 şi au constat în retehnologizarea completă a staţiei, incluzând echipamente primare şi secundare, sistemul SCADA, teleconducerea de la Dispecerul Energetic Naţional şi Teritorial, montarea unui autotransformator 220/110 kV şi montarea celui de al doilea transformator 110/20 kV”, au spus sursele citate.

Director general executiv al Transelectrica, Corina Popescu, a afirmat, la rândul său, că staţia electrică de transformare de la Câmpia Turzii este un nod de tranzit de putere major între zonele Cluj, Alba şi Mureș, rolul acesteia fiind unul foarte important pentru siguranţa în alimentare cu energie electrică a zonei de nord a Transilvaniei.

”Prin retehnologizarea acestei staţii se asigură condiţiile de exploatare cerute de actualele standarde internaţionale şi se menţin la un nivel rezonabil cheltuielile de exploatare, fiind înlocuite echipamente uzate moral şi fizic. Este important de spus că în ţara noastră, producţia de energie electrică este concentrată în zona de sud, în vreme ce consumul este la fel de mare şi în zona de sud, dar şi în zona de nord. De aceea, una dintre priorităţile majore ale Transelectrica este închiderea inelului de 400 kV, proiect necesar pentru siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional şi care, totodată, va minimiza pierderile din reţeaua de transport al energiei electrice”, a spus Popescu.

Potrivit acesteia, pentru următorii doi ani, Transelectrica are un plan de investiţii care totalizează circa 1,4 miliarde de lei, una dintre preocupările majore fiind retehnologizarea şi modernizarea staţiilor electrice de transformare.

La inaugurarea noii staţii retehnologizate de la Câmpia Turzii au participat, printre alţii, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Petre Iulian Nicolescu, prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan.

Staţia 110/20 kV Câmpia Turzii a fost pusă în funcţiune în anul 1954 pentru alimentarea fostului Combinat Industria Sârmei Câmpia Turzii, a oraşului Câmpia Turzii şi a zonei Turda. Staţia de 220 kV a fost pusă în funcţiune în anul 1978, fiind o staţie de conexiuni importantă pentru zonele Cluj, Alba şi Mureş.

Procesul de retehnologizare a început în anul 2014, iar lucrările au fost executate de asocierea de firme Energobit, Siemens, Retrasib şi ELM Cluj.

Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem din România care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA şi peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

sursa: mediafax.ro