Noul sistem privind plata defalcată a TVA va genera dificultăți de flux de numerarpentru numeroşi  agenți economici

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) susține că noul sistem privind plata defalcată a TVA, implementat „peste noapte”, va genera dificultăți de flux de numerar, cu consecința necesității atragerii unor noi surse de finanțare sau chiar cu intrarea în insolvență a agenților economici, informează Mediafax.

„Noul sistem privind plata defalcată a TVA, în primul rând va genera dificultăți majore de flux de numerar. Va fi cu consecința necesității atragerii unor noi surse de finanțare, sau în cazuri nefericite, chiar cu intrarea în insolvență a agenților economici onești. În plus, odată cu aplicarea sistemului se intenționează aplicarea unor sancțiuni considerabile. Cum ar fi amenzi în valoare de 10% – 50% din valoarea TVA nevirată în contul furnizorului / prestatorului. Chiar şi în situația unor plăți făcute din greșeală în alte conturi decât conturile dedicate de TVA.”, se arată în comunicatul transmis de CDR.

Reprezentanții Coaliției susțin că plata cu întârziere sau neplata la bugetul de stat a TVA declarată de un contribuabil nu constituie evaziune fiscală, conform legii, cu toate că în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță. Noul mecanism este prezentat ca o măsură de combatere a evaziunii fiscale. Mai mult, pentru combaterea situațiilor privind neachitarea sumelor de TVA la termen sunt deja aplicate măsuri penalizatoare prin Codul de procedură fiscală, precum impunerea dobânzilor şi penalităților de întârziere sau măsuri asigurătorii. Ca atare, evaziunea fiscală din domeniile cu risc fiscal ridicat de nedeclarare a veniturilor nu va fi combătută. Aceasta va fi de noul sistem de plată defalcată a TVA.

„În al doilea rând, dorim să semnalăm faptul că o astfel de măsură prin care sunt indisponibilizate sumele de TVA. Prin limitarea scopului pentru care pot fi folosite şi deci a dreptului de dispoziție asupra acestora. Acesta reprezintă o ingerință asupra dreptului de proprietate al firmelor, ceea ce ridică probleme de constituționalitate a acestor măsuri.”, se mai arată în comunicat.

CDR precizează că implementarea unui asemenea sistem în forma propusă atrage anumite consecințe şi obligații din prisma dreptului comunitar

Coaliția susține că impunerea în sarcina contribuabililor nerezidenți înregistrați în scopuri de TVA în România a unei obligații de a deschide un cont bancar în România şi indisponibilizarea unor sume de bani în aceste conturi „duce la o încălcare a liberei circulații a capitalului între state membre ale Uniunii Europene”, iar pe de altă parte, limitarea scopului în care pot fi utilizate sumele de TVA colectată şi implicit a dreptului de dispoziție asupra acestora „poate atrage necesitatea obținerii unei aprobări din partea Comisiei Europene”. Mai mult decât atât, o asemenea măsură nu a fost implementată în niciun alt stat membru al Uniunii Europene, sisteme similare fiind propuse sau implementate doar opțional sau doar pentru anumite sectoare specifice din economie unde riscul evaziunii fiscale este ridicat, fapt ce este documentat prin studii concludente (e.g. în Italia se aplică un sistem similar pentru sectorul public).

„În al patrulea rând, contrar celor menționate în proiectul de ordonanță, acest sistem nu vine în ajutorul contribuabililor onești, ci dimpotrivă, le creează costuri, obligații şi sarcini suplimentare legate de adaptarea sistemelor IT şi a programelor de contabilitate, actualizarea bazelor de date, modificarea procedurilor interne de lucru, dezvoltarea de noi sisteme de plată şi monitorizarea plăților şi transferurile, comisioane bancare suplimentare generate de dublarea tranzacțiilor, costuri de personal suplimentare”, precizează Coaliția.

CDR anticipează că măsura va cauza blocaje operaționale majore în activitatea tuturor părților implicate

Companii, care în faza inițială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unități ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum şi ANAF care va trebui să aprobe toate solicitările de transfer din contul de TVA în contul curent.

Membrii CDR nu susțin implementarea acestui sistem, anticipând „blocaje majore în activitatea companiilor şi a autorităților, fără existența unui efect real asupra evaziunii fiscale rezultate din nedeclararea veniturilor în domenii cunoscute a avea risc fiscal ridicat, dar cu costuri semnificative pentru contribuabilii onești. CDR consideră necesară consultarea în prealabil a Comisiei Europene, precum şi întocmirea unui studiu care să evidențieze impactul asupra evaziunii fiscale şi costurile pentru mediul de afaceri”.

Consecințe  grave pentru economia României?

Implementarea cu caracter obligatoriu a sistemului la nivelul tuturor contribuabililor într-un termen extrem de redus – mai puțin de o lună – „va conduce la consecințe extrem de grave pentru economia României. În vederea combaterii evaziunii, ar trebui dezvoltate şi implementate de urgență măsuri care şi-au dovedit eficiența în alte state membre UE precum Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare, menținerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA”.

CDR propune ca măsură alternativă implementarea acestui sistem ca proiect-pilot numai în anumite sectoare de activitate (conform modelului Italiei) care implică un grad ridicat de evaziune fiscală sau neconformare în ceea ce privește plata la timp a TVA la bugetul de stat, cu posibilitatea extinderii în cazul în care se dovedește eficiența sistemului.

„În opinia mediului de afaceri, implementarea unui astfel de sistem peste noapte, fără timp de pregătire și în lipsa unei analize de impact, va avea efecte majore la nivelul companiilor ce activează în România și își plătesc corect impozitele”, precizează CDR.

Conform proiectului de ordonanță, sistemul privind plata defalcată a TVA se va aplica opțional începând cu 1 septembrie 2017, urmând a fi obligatoriu începând cu 1 octombrie 2017.

Coaliția este o inițiativă privată care reunește în total 45 de organizații și membri asociați.