Bogdan Balaci, Director General Signify Romania, a vorbit la Dezbaterea Smart City 2017-2020, care a avut loc la Bucuresti pe 16 mai 2019, despre rezultatele unui studiu facut de organizația Smart Cities World împreună cu Signify (anterior denumită Philips Lighting) si care raspunde la intrebarea “Care sunt elementele principle care pot defini un smart cities?”  La studiu au participat lideri de opinie  din mediul privat, din sistemul public, dar si simpli cetateni. La intrebarea “care este cel mai inteligent oras din lume “ a reiesit ca Singapore se află pe primul loc, urmat de Londra si Barcelona.

Singapore este cel mai apropiat oras de since fiction. Nivelul de implementare al diverselor tehnologii este la un nivel foarte ridicat, Londra a punctat pentru mediul de afaceri si pentru modul cum implemeteaza inovatia, iar Barcelona, pentru pragmatismul implementarilor, fiind si un oras turistic, a contat mai ales pentru zona de transport. Un alt lucru interesant in acest studiu a fost descoperirea cerintelor critice pentru transformarea unui oras in smart city din care au iesit pe primele locuri: open data si sharingul  de date, implicarea cetatenilor si serviciile cu valoare adaugata pentru cetateni.

In Singapore, nivelul de sharing de date este atat de ridicat incat ar putea fi vazut de alte orase europene un pic ciudat, increderea in guvern este atat de mare asa incat oamenii parteajează inclusiv  date personale, la un nivel nemaintalnit.

“Smart city nu incepe cu implementarea unor noi tehnologii, ci cu implementarea unui nou mod de gandire. Asta pentru ca tehnologia exista, important este sa ne gandim cum o implementam. Implicarea cetatenilor este foarte importanta, ei trebuie sa simta ca au putere de decizie si ca ce se implementeaza vine in intampinarea nevoilor lor. Pot sa dau un exemplu de serviciu intr-un smart city cum este cel gen UBER. Nu vorbim de pret, ci de serviciile oferite. L-am folosit sa merg la Aeroport, soferul a fost galagios, asculta muzica tare, nu am avut o experienta placuta si i-am dat o stea. Nu am ajuns bine ca control pasapoarte si am fost sunat de o persoana pentru a afla ce s-a intamplat. Practic feedback-ul respectiv creste calitatea seviciului. In plus, pentru ca nu lucrezi cu bani, poti trimite copii oriunde, nu au nevoie de bani, se plateste direct de pe cardul parintelui, vezi traseul si detii controlul”, a precizat Bogdan Balaci.

Interoperabilitatea este o alta componenta importanta intr-un smart city, este obligatoriu  ca  toate componentele  sa fie interconectate. Studiul se incheie cu un  top al modalităților de a  implementa un smart city : este important sa existe o viziune,  o buna colaborare intre sectorul public – privat si o echipa dedicata gestionarii si implimentarii  proiectelor.