Autoritățile publice are putea avea soluţii, strategii şi bani pentru Smart City, dar trebuie să scrie proiecte, pentru că, la nivel de digitalizare a sistemului public în raport cu cetăţeanul, nu stă foarte bine, a declarat  Pavel Popescu, deputat PNL, secretar al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, în cadrul Dezbaterii Nationale 2017-2020, desfăsurată la București pe 16 mai 2019.

“În România, totul se petrece insular. Aici (la conferinţă) aveţi nişte iniţiative excepţionale, în mediul privat. România nu duce lipsă de soluţii aflate în mediul privat, nu duce lipsă de creier, de strategii, de studii de fezabilitate, nu duce lipsă de bani. Pentru a aduce bani, însă, trebuie să scrii proiecte, să te preocupe subiectul. Avem toate tool-urile necesare pentru deveni un smart city, în speţă Bucureştiul, asemenea oraşului Oslo. Trebuie să aducem în discuţie din ce în ce mai multe subiecte ce ţin de tehnologiile noi, de digitalizare. Fiecare dintre noi poate fi un evanghelist, un predicator al acestor lucruri. Există, însă, nişte bucăţele care pot face aceste lucruri, nu doar ministerul trebuie să facă asta, dar şi dacă nu o face deloc… Desigur, vorbim despre aceste tehnologii extraordinar de folositoare pentru societatea noastră, dar în toate discuţiile pe care le avem ne întoarcem la faptul că inclusiv implementarea legată de Smart City este întotdeauna afectată în mod direct de baza care nu există. La nivel de digitalizare a sistemului public în raport cu cetăţeanul stăm foarte, foarte prost”, a declarat reprezentantul comisiei de specialitate.

Ministerul Comunicaţiilor a lansat, la finele anului 2016, spre consultare publică Ghidul Smart City pentru România, un instrument de evaluare a comunităţilor şi de bune practici internaţionale, soluţii şi tehnologii inteligente care, aplicate la nivel local şi regional, pot transforma comunităţile în oraşe inteligente, cu acces liber la produse şi servicii de calitate, cu sisteme de sănătate şi educaţie moderne, precum şi cu administraţii publice transparente, care să guverneze împreună cu cetăţeanul.