Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avizat, ieri, fuziunea Bursei de Valori Bucureşti cu Sibex, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Mai precis, ASF a avizat solicitările operatorilor de piaţă Bursa de Valori Bucureşti şi SIBEX – Sibiu Stock Exchange privind procesul de fuziune prin absorbţie dintre cele două societăţi (autorizarea modificării autorizaţiei de funcţionare a BVB ca urmare a majorării capitalului social; retragerea autorizaţiei de operator de piaţă a SIBEX – Sibiu Stock Exchange S.A. şi radierea din Registrul ASF, precum şi retragerea pieţelor reglementate administrate de către acesta (la vedere şi de instrumente financiare derivate), inclusiv radierea tuturor IFD SIBEX înregis¬trate la ASF; retragerea atestatului acordat SIBEX – Sibiu Stock Exchange S.A. de ASF pentru calitatea de organism de formare profesională), se arată într-un comunicat al ASF. Bursa de Valori Bucureşti va absorbi Sibex, care, ulterior, îşi va înceta activitatea, potrivit proiectului de fuziune al celor două companii.

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi cei ai Sibiu Stock Exchange (SIBEX) au început, în aprilie anul trecut, negocierile în vederea unei posibile fuziuni, iar pe 24 februarie 2017 proiectul de fuziune a fost semnat de către reprezentanţii desemnaţi de Consiliile de Administraţie ale celor două societăţi. Conform rapoartelor întocmite de către evaluator, la data de 31 decembrie 2016, considerată dată de referinţă, valoarea totală de piaţă a BVB (utilizând abordarea prin venit, metoda fluxurilor de numerar actualizate) era de 275.292.020 lei, în timp ce valoarea de piaţă per acţiune de 35,87 lei, fiind calculată ca raport între valoarea de piaţă şi numărul acţiunilor de 7.674.198, cu o valoare nominală de 10 lei.
Pentru SIBEX (utilizând abordarea prin active, metoda activului net ajustat), valoarea de piaţă era de 14.399.222 lei, iar valoarea de piaţă per acţiune este de 0,43 lei/acţiune, sub valoarea nominală de 1 leu (33.427.926 acţiuni).