Tot mai mulți oameni apelează la regimurile alimentare pentru a-și păstra silueta și a se menține în formă. Din păcate, cazurile de obezitate sunt tot mai frecvente, această afecțiune gravă fiind prezentă și în rândul copiilor. Este foarte bine să acordăm atenție stilului în care alegem să ne hrănim, pentru că astfel ne vom proteja silueta, starea generală de sănătate și chiar și sănătatea dinților.

Dieta echilibrată are un rol important în menținerea sănătății dinților și gingiilor. Dacă sunteți în căutarea zâmbetului perfect, găsiți pe zambetsanatos.com toate informațiile necesare pentru obținerea unui zâmbet frumos, dar și sănătos. Veți găsi informații despre cele mai frecvente afecțiuni orale, moduri de tratament, dar și sfaturi utile pentru îngrijirea zilnică a dinților. Vă oferim în continuare câteva sfaturi legate de alimentația ce vă ajută în menținerea sănătății orale.

Zahărul, cauză frecventă a cariilor dentare

Zahărul, indiferent de forma sa (brut sau prelucrat), este cel mai aprig duşman al sănătății dinţilor, fiind principalul vinovat de apariția cariilor dentare. Alimentele lipicioase (caramele, acadele, stafide, etc.) care nu sunt rapid dizolvate în salivă și aderă la suprafața dinților, reprezintă, de asemenea, un risc major pentru integritatea dinţilor. Chiar şi napolitanele sau chipsurile, aparent inofensive, lăsate mult timp în contact cu dinţii, descompuse până la nivel de carbohidraţi şi zaharuri, duc în final la apariția neplăcutelor carii dentare.

Alimente recomandate

Fructele și legumele sunt fără îndoială foarte sănătoase și sunt recomandate pentru conținutul lor bogat în vitamine. Acestea reprezintă o alternativă foarte bună pentru a înlocui gustările ce conțin carbohidrați și zahaăr dintre mese. Se recomandă, în special, consumul de fructe și legume cu un conținut bogat de apă.

Pătrunjelul proaspăt și frunzele de mentă conţin vitamina C şi ajută la păstrarea unei respiraţii proaspete.

Kiwi oferă o doză importantă de vitamina C, unul dintre cei mai importanţi antioxidanţi. Aceasta întăreşte imunitatea, previne boala parodontală şi protejează mucoasa orală. Vitamina C este vitală pentru producţia de colagen, proteină structurală prezentă în majoritatea ţesuturilor vii ale organismului. Carenţele de vitamina C pot conduce la afecţiuni orale ca gingii inflamate, sângerânde sau chiar pierderea dinţilor.

Morcovii pot fi consumați ca o gustare după masă. Oferă vitamine, cresc secreţia salivară, neutralizează bacteriile și curăță dinții.

Ceapa este considerată a fi un adevărat antiseptic al cvității orale, datorită conținutului important de sulf, care ajută la distrugerea bacteriilor nocive.

Susanul conţine tocoferol, un important antioxidant și este în același timp o excelentă sursă de calciu, magneziu şi fosfor.

Brânza creşte secreţia salivară, fapt ce determină creşterea pH-ului oral şi curățarea dinţilor. Importantă sursă de calciu şi fosfor, brânza ajută la remineralizarea smalţului erodat.

Ceaiul verde ne oferă energie și conţine numeroşi antioxidanţi, care, printre multe altele, neutralizează bacteriile responsabile de apariţia halitozei.

Sfaturi pentru dinți sănătoși

Nu trebuie să uitați că dinții frumoși au nevoie de îngrijire și atenție zilnică. Iată câteva lucruri simple, de avut în vedere în activitățile zilnice:

Dacă vă plac dulciurile, consumați-le imediat după masă, iar apoi spălați-vă pe dinți.

  • Încercați să reduceți numărul gustărilor dintre mese!
  • Evitați acadelele și dropsurile! Dau un aport constant de zahăr la nivelul dinţilor.
  • Înlocuiți zahărul cu miere atunci când beți ceai sau cafea!
  • Beți apă după fiecare masă, gustare, cafea, etc. Apa curăţă dinţii şi sporeşte secreţia salivară.
  • Consumați frecvent lactate din surse de încredere pentru un aport suplimentar de calciu!
  • Dacă mestecați gumă, alegeți gumă de mestecat fără zahăr sau cea cu xilitol.
  • Mâncați fructe şi legume proaspete, pentru doza zilnică de antioxidanţi şi vitamine.

Sperăm că v-au fost de folos aceste sfaturi, iar dacă aveți și nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebări. Vă urăm o zi răcoroasă și nu uitați să vă îngrijiți dinții în fiecare zi!