Ce legătură există între eficiența energetică și Internetul Lucrurilor (IoT)?

Pentru a răspunde la această întrebare mai întâi trebuie să definim ce este Internetul Lucrurilor. IoT este rețeaua de obiecte fizice care au încorporată o tehnologie ce le permite să comunice și să interacționeze cu mediul extern. O soluție IoT este un produs/obiect mixat cu un serviciu livrat, având la bază o tehnologie ce folosește Internetul.

Dispozitive și aplicații în IoT

Exemplele de dispozitive conectate la IoT din domeniul eficienței energetice includ: senzori simpli, senzori mai complexi (de exemplu, dispozitive de măsurare a puterii electrice), dispozitive de acționare (de exemplu controler de cameră HVAC), controale logice programabile (PLC), etc. Acestea pot fi utilizate în clădiri rezidențiale sau în clădiri de birouri, în spații comerciale sau în spații industriale.

Aplicațiile IoT pot varia de la o simplă aplicație de monitorizare pentru măsurarea temperaturii într-o clădire, la o aplicație complexă pentru asigurarea automatizării energetice complete a unei facilități de producție industrială. Aplicațiile IoT din domeniul eficientizării energetice pot transmite datele colectate la momente prestabilite sau în timp real.

Soluții tradiționale și emergente

Soluțiile tradiționale de IoT utilizează sisteme complexe de gestionare a clădirilor (Building Management System) interconectate cu controale logice programabile care trimit ordine actuatorilor pe baza datelor venite de la senzori. Sistemul trebuie să țină cont, în timp real, de foarte mulți parametri, de la prognozele meteo la costul energiei.

Soluțiile emergente de IoT se bazează pe senzori și actuatori care interacționează într-o manieră autonomă. Pentru a asigura gestionarea parametrilor de funcționare a clădirii în timp real, un grup local de dispozitive va schimba informații (de exemplu, puncte de temperatură) cu alte grupuri de nivel superior, pentru a construi aplicația globală de control al clădirii. Această abordare necesită dispozitive mai inteligente, dar oferă aceleași rezultate fără structura complexă a unui sistem BMS și PLC. Mai mult decât atât, autonomia locală face sistemul mai rezistent și mai fiabil, și îl eliberează de constrângerile de comunicare.

Impactul asupra domeniului eficienței energetice

Internetul Lucrurilor are un impact major asupra eficienței energetice, confirmând tendința clară pentru obiectele conectate. Totul trebuie conectat, chiar dacă serviciile nu sunt clar definite la început. Arhitecturile și tehnologiile actuale pentru conectarea obiectelor trebuie să se adapteze. Modelele de afaceri din IoT vor fi orientate spre aplicații și servicii, unde analizele Big Data vor fi esențiale. Aceasta este o schimbare dramatică față de aplicațiile de astăzi, unde valoarea este în dispozitive (senzori / actuatori). Ecosistemul evoluează foarte repede. Este imposibil de anticipat cum vor arăta peste câțiva ani soluțiile IoT.

Beneficiile IoT în eficientizarea energetică

Beneficiile potențiale ale Internetului Lucrurilor în domeniul eficienței energetice sunt uriașe, în special pentru utilizatorii finali și pentru integratori. Dispozitivele bazate pe IoT vor permite utilizatorilor acestei tehnologii să măsoare, să verifice și să adapteze rapid parametrii instalațiilor sau clădirilor în funcție de cerințele consumatorilor, de costul materiilor prime sau de prețurile la energie.

Pentru integratorii de sisteme de eficiență energetică, IoT va îmbunătăți capacitatea de a răspunde nevoilor clienților, reducând rapid timpul de integrare și punere în funcțiune. Integratorii vor îmbunătăți capacitatea de întreținere a sistemelor, utilizând capacitatea de diagnosticare și reparare la distanță a dispozitivelor.

Concluzie

IoT promite să ofere soluții flexibile, utilizând noi soluții de comunicare provenind din lumea internetului. În consecință, noi jucători sunt atrași de această piață. IMM-urile și start-up-urile pot oferi soluții cu costuri reduse, cel puțin pentru un set complet de aplicații de nișă, și pot deveni competitori direcți ai jucătorilor tradiționali mari.

În concluzie, dezvoltările IoT din domeniul eficienței energetice oferă oportunități uriașe atât pentru actorii tradiționali – în cazul în care aceștia sunt capabili să creeze și să animeze comunități deschise – cât și pentru noi jucători și integratori care au din start avantajele acestor comunități, ca parte a modelelor lor de business.

Dacă v-a plăcut articolul, vă invităm să dați un like paginii noastre de Facebook

Autor: Lucian Anghel, Fondator și CEO, Timepal Romania si Facilities Management Services