Cea de-a patra ediţie a Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 6 – 9 septembrie 2018, găzduit de şase spaţii din Capitală.

Tema ediţiei din acest an a singurului festival de gen din România o reprezintă “(re)tracing” – urmele pe care timpul le-a lăsat în vieţile oamenilor şi ale comunităţilor din care fac parte.

“Ediţia a patra a festivalului vine într-o perioadă în care suntem obligaţi să luptăm pentru normalitate şi în care regândim coordonatele trecutului pentru a putea înţelege prezentul. Întâlnirea dintre film şi dans aduce la BIDFF poveşti despre rezistenţă, perseverenţă şi curaj”, declară Simona Deaconescu, directorul artistic al festivalului.

“Am căutat şi am găsit modalităţi ingenioase de a arhiva memoria colectivă, dar şi speculaţii îndrăzneţe asupra viitorului, prin care ne dorim să oferim un context de repoziţionare a ‘individului’ în raport cu ‘cei mulţi’, chiar dacă asta înseamnă să alterăm voit aşa numitul ‘adevăr general valabil’. Cred că prin poziţionarea unui individ în raport cu istoria maselor, putem genera cu adevărat un conflict creativ la nivel de idei şi propuneri, unul care poate restructura realităţi istorice reprimate sau redefini faptele incerte ale prezentului. Printr-un program complex, care aduce împreună artişti din mai multe domenii, propunem publicului un exerciţiu de imaginaţie, prin care să retrăiască realitatea pe mai multe axe: temporală, emoţională şi psihologică”, mai adaugă Simona Deaconescu.

Anul acesta, pe lângă cele două programe competiţionale (scurtmetraje internaţionale şi competiţia naţională) BIDFF aduce la Bucureşti doi specialişti internaţionali, care vor coordona laboratorul de dezvoltare de filme de dans – “Stories in Movement”.

În cadrul laboratorului, Guy Cools, unul dintre cei mai renumiţi dramaturgi internaţionali, care a lucrat alături de coregrafi precum Akram Khan şi Sidi Larbi Cherkaoui, va susţine atelierul de dramaturgie.

Helena Jonsdottir, una dintre cele mai importante coregrafe din Scandinavia, inovatoare a filmului de dans, va coordona atelierul de creaţie.

Laboratorul este dedicat creatorilor din Sud-Estul Europei şi are loc între 3 şi 9 septembrie, la Qreator şi LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, şi va fi finalizat cu o sesiune de pitching de idei dedicată participanţilor.
Cea mai bună prezentare va câştiga un premiu în valoare de 700 de euro, oferit de Institutul Cultural Român.

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect al Asociaţiei Tangaj Dance, realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Consulatului Onorific al Republicii Islanda la Bucureşti, British Council şi Institutului Balassi.

Gazdele şi partenerii proiectului sunt Cinema Elvire Popesco (Institutul Francez din România), Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, LINOTIP-Centru Independent Coregrafic, DESCHIS Atelier, DESCHIS Gastrobar şi Qreator.