La propunerea Primarului General, Gabriela Firea,  Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat astăzi proiectul de hotărâre privind aprobarea unui ‘Program de stimulare a eliminării din traficul bucureştean a autoturismelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere’.

Acordăm  5.000 de vouchere de 9.000 de lei, ca primă de casare pentru autovehicule uzate, înmatriculate în Bucureşti. Dorim astfel să încurajăm casarea autovehiculelor vechi şi achiziţia unora noi, mai prietenoase cu mediul. Cu aceleaşi vouchere se pot cumpăra şi electronice sau electrocasnice. Programul va continua şi anul viitor”, a declarat Gabriela Firea, Primarul General PMB.

Primarul General, Gabriela Firea: “Dat fiind faptul că traficul urban este unul dintre cei mai importanţi factori de poluare a aerului, în Planul Integrat privind Calitatea Aerului, adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti este prevăzută limitarea circulaţiei autovehiculelor poluante, care degajă în atmosferă cantităţi mari de gaze toxice şi cu efect de seră.

În acest sens, am propus o primă măsură concretă, menită să încurajeze casarea autovehiculelor vechi şi achiziţia unora noi, mai prietenoase cu mediul. În cadrul acestui proiect, vor fi acordate, în primă fază, un număr de 5.000 de vouchere cu valoarea nominală de 9.000 de lei, care vor reprezenta prima de casare pentru autovehicule uzate, înmatriculate în Bucureşti. Programul va continua şi anul viitor.

Important de subliniat este că acest program, spre deosebire de alte iniţiative în nume personal ale unor consilieri generali care nu urmăresc decât câştiguri de imagine şi popularitate pe reţelele de socializare, acest program este unul coerent, sustenabil şi care va avea ca efect reducerea autoturismelor poluante care circulă în Bucureşti. Proiectul din care se spune că ne-am fi inspirat prevede alocarea unor stimulente suplimentare participanţilor la programul ‘Rabla’, ceea ce n-ar fi făcut decât să încurajeze piaţa gri a tichetelor, numărul de maşini scoase din circulaţie fiind acelaşi”.

De asemenea, Primarul General a mai explicat că voucherele vor putea fi folosite pentru achiziţionarea unui automobil nou, non-diesel, cu normă de poluare Euro 6, sau a altor mijloace de transport cu grad redus de poluare, Euro 6 sau electrice (de exemplu motociclete, mopede, biciclete electrice etc) şi nu se pot cumula cu tichetele oferite în cadrul Programului Rabla. Altfel spus, pentru o maşină casată nu se poate obţine şi tichet pentru programul ‘Rabla’ şi voucher pentru programul Primăriei Capitalei.

Totodată, persoanele care vor să îşi dea maşinile la casat, dar nu doresc să îşi mai cumpere o altă maşină, vor avea posibilitatea să îşi achiziţioneze, cu voucherele oferite de Primăria Capitalei, electronice sau electrocasnice. Acest demers urmăreşte de fapt eliberarea parcărilor şi trotuarelor de maşinile abandonate de ani de zile de proprietarii care nu mai circulă cu autovehiculele respective şi care, din varii motive, nu vor să achiziţioneze maşini noi.

Sursa: Comunicat de presa PMB