Un tratament revolutionar de noapte pentru cei care poarta ochelari este folosit din ce in ce mai mult. Aproape o treime  din populatia Romaniei poarta ochelari pentru miopie. Iar acest fenomen este in crestere din cauza folosirii tot mai frecvente a ecranelor  – gadget-urilor.Nu este foarte comod sa porti in permanenta o pereche de ochelari sau lentile de contact de zi, de care trebuie sa ai mare grija si fara de care vederea scade dramatic.

Pentru a scapa de ochelari dar  sa ai o vedere buna, foarte multi apeleaza la lentilele de contact care corecteaza miopia  pe timpul purtarii acestora. Nici acestea nu sunt foarte comode si trebuie sa ai mare grija de ele si sa le scoti inainte de culcare.

O noua alternativa revolutionara a fost introdusa in domeniul oftalmologiei in 2011 si in Romania, atunci cand unele companii straine au venit cu o idee mult mai practica, total inversa lentilelor traditionale, si anume: Menicon Z-Night- lentila de noapte  sau de Orthokeratologie pe care le porti pe timpul noptii, in timpul somnului. Noutatea este ca imediat dupa scoaterea  acestora, dimineata, poti vedea aproape perfect fara a mai purta ochelari sau alt tip de lentila. Acesta este un tratament revolutionar care poate duce la inlaturarea permanenta a ochelarilor.

Una dintre companiile care livreaza in Romania aceasta tehnologie este Menicon, firma care are cea mai mare cota de piata in acest domeniu si numarul cel mai mare de pacienti. Din  2011 pana acum au colaboreaza  cu peste 100 de clinici oftalmologice din intreaga tara, care adapteaza acest tip de lentile pentru aproximativ 2000 de purtatori, iar numarul cererilor este in crestere, odata cu cel al problemelor oftalmologice si implicarea oamenilor de a gasi o alternativa mai practica pentru purtarea de  ochelari.

Pretul  tratamentului pentru un an poate ajunge la 600-700 euro pe an, acesta incluzand toate manoperele necesare pentru adaptare, topografia corneeana precum si controalele oftalmologice periodice, solutiile de intretinere si tot ceea ce tine de folosirea si intretinerea lentilelor.

”In 2011 nici medicii nu credeau in aceasta tehnologie. Au fost ani intregi de promovare, simpozioane, conferinte si trainguri. A trebuit intai sa convingem medicii ca ceea ce le oferim intr-adevar da rezultate mai ales la copii la care s-a demonstrat prin studii ca portul acestor lentile incetineste progresia miopiei.. Ne asteptam la o crestere a numarului de pacienti purtatori de lentile de noapte, pentru ca oamenii abia acum incep sa descopere avantajele acestui tratament iar feedback-ul este unul pozitiv ” a declarat pentru goodnews.info.ro Lorin Sintamarian, directorul executiv al Menicon.

Cum functioneaza?

In timpul somnului, purtarea timp de 6-8 ore a unei lentile de noapte gaz permeabile RGP, cu o forma speciala, produse dintr-un material cu inalta permeabilitate la oxigen, realizeaza o remodelare blanda a suprafetei ochiului, astfel ca vederea va ramane clara dupa scoaterea acestora, la trezire. Efectul este complet reversibil, lipsa purtarii acestora ducand la revenirea la starea initiala dupa 72 de ore, fara nici o modificare fizica sau chimica la nivelul ochiului. Aceasta metoda de modelare a corneei se numeste Orthokeratologie.

Cine le poate ulitiza?

Practic, acestea pot fi folosite de orice, atat de copii (incepand cu varsta de sase ani), cat si de adulti. Cu toate acestea, majoritatea pacentilor sunt copii si adolescenti, la care diopria creste odata cu dezvoltarea. Pentru acestia, purtarea lentilelor ajuta la incetinirea maririi diopriilor si ii scapa de grija purtarii ochelarilor.

Lentilele pot fi purtate de asemenea si de catre adulti, avand acelasi efect de sporire a vederii cu pana la 90% de la inlaturarea lentilelor, dimineata.

Avantajele utilizarii

Vedere clara in timpul zilei, fara lentile sau ochelari de vedere

Complet reversibile si non-invazive. Dupa incetarea utilizarii lentilelor Menicon Z-Night este posibila revenirea la ochelari, lentile de contact sau chirurgie refractiva

Incetineste progresia miopiei – un avantaj enorm mai ales la copii la care avansarea miopiei e evidenta si din pacate ireversibila

Tratament complet nedureros, fara alergii sau senzatii neplacute

Ofera libertatea de a vedea clar fara purtarea de ochelari sau a altor lentile de contact zilnice

Sunt o alternativa la chirurgia refractiva care este o manopera ireversibila de subtiere a corneei si ale caror efecte in timp pot fi extrem de grave: infectii ale corneei, keratite, conjunctivite, senzatie de “ochi uscat”, etc.

Ideal pentru orice fel de sport

Nu apare senzatia de uscaciune a ochilor la sfarsitul zilei, senzatii de uscaciune la utilizarea calculatorului sau a ochilor obositi, comparativ cu purtarea de lentile de zi

Nu sunt probleme in medii cu praf, pot fi utilizate la pacientii cu alergii

Riscurile sunt aproape inexistente fata de chirurgia refractiva si acestea pot fi evitate prin respectarea regulilor de igiena si o intretinere corecta a lentilelor

Nuante diferite la lentile pentru a distinge lentila pentru ochiul stang si pentru cel drept.